Svijet

Tramp potvrđuje nuklearni sporazum sa Iranom, posljednji put

Tramp potvrđuje nuklearni sporazum sa Iranom, posljednji put
Foto: Tanjug/AP | Tramp potvrđuje nuklearni sporazum sa Iranom, posljednji put

VAŠINGTON - Predsjednik SAD Donald Tramp potvrdio je učešće Vašingtona u Zajedničkom sveobuhvatnom planu rada (JCPOA) ukidanjem sankcija Iranu, ali njegovi pomoćnici tvrde da je ovo posljednji put da će Tramp uraditi tako nešto, prenijeli su američki mediji.

Viši zvaničnik administracije američkog predsjednika izjavio je da Tramp želi da se ojača nuklearni sporazum sa Iranom iz 2015. godine u skladu sa rokom od 120 iz potpisanog sporazuma ili će, u protivnom, SAD unilateralno istupiti iz JCPOA.

Tramp je privatno bio uznemiren zbog toga što mora još jednom da ukine sankcije državi koju vidi kao najveću prijetnju na Bliskom istoku.

Iako je Tramp odobrio ukidanje sankcija, Ministarstvo finansija SAD je odlučilo da uvede nove sankcije protiv 14 iranskih preduzeća i državljana.

Očekivalo se da će odluku o Iranu saopštiti Bijela kuća, dan nakon sastanka američkog predsjednika sa državnim sekretarom SAD Reksom Tilersonom, savjetnikom za nacionalnu bezbjednost H.R. Mekmasterom i drugim zvaničnicima na temu JCPOA.

Tramp je iza kulisa izjavio da nuklearno sporazum čini SAD slabim, a kao argument za ostajanje u JCPOA je što će se time dobiti na vremenu da se uslovi sporazuma naprave strožim.

Američki predsjednik je bio pod velikim pritiskom saveznika iz Evrope da odobri ukidanje sankcija Teheranu.

Tramp je u oktobru odbio da potvrdi da se Iran ponaša u skladu sa JCPOA, iako je Međunarodna agencija za atomsku enerdiju IAEA ocijenila da je ponašanje Teherana u skladu sa sporazumom.

Iz Teherana je saopšteno da nuklearni program služi samo za mirne svrhe.

Rojters prenosi da predsjedavajući Komisije za spoljne odnose Senata SAD Bob Korker radi na amandmanu zakona SAD u koji bi bile uključene "ključne tačke" i ukoliko ih Teheran prekrši, sankcije SAD Iranu mogu automatski da budu vraćene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije