Svijet

Trampove rakete zbunila ruska "Krasuha"

Trampove rakete zbunila ruska "Krasuha"
Foto: N.N. | Trampove rakete zbunila ruska "Krasuha"

MOSKVA - Kao dokaz da u Vašingtonu ne govore istinu kada tvrde da su sve njihove krstareće rakete prošle subote pogodile ciljeve u Siriji i da nije bilo oborenih, Asadova vojska je predala svojim saveznicima Rusima dva neeksplodirana protivnička projektila.

Kako pišu "Večernje novosti", oni su prebačeni u Moskvu i navodno su u prilično dobrom stanju. Vijest je interesantna tim više što se u Moskvi među ekspertima i generalima govori kako su jedan broj američkih, britanskih i francuskih raketa dezorijentisala "sredstva radioelektronske borbe"!

Naime, u Siriji su korišćeni kompleksi radioelektronske borbe "Krasuha" koje pravi fabrika u Brjanjsku za koje Rusi tvrde da su prilično efikasni. "Krasuha" može da ometa rad radara na modernim avionima, zatim da dezorijentiše navođene visokoprecizne rakete ali i da blokira rad bespilotnih letjelica.

Moskovska "Nezavisimaja gazeta" razgovarala je sa ekspertom koji je dugo bio oficir sovjetskih a zatim i ruskih PVO jedinica, koji kategorički tvrdi da je uvjeren da su u Siriji korišćena i sredstva radioelektronske borbe.

Razumljivo je što Ministarstvo odbrane ne želi da saopštava o aktivnosti svojih jedinica koje se bave ovakvim načinom ratovanja. Ali poslije dva dana od raketiranja Sirije načelnik jedinica Radioelektronske borbe Oružanih snaga Rusije general-lajtnant Jurij Lastočkin dao je intervju listu "Krasnaja zvezda" u kojem je rekao da je u posljednjih pet godina u toj oblasti djelovanja ruska armija dostigla zavidne rezultate.

“Bez savremenih sredstava radioelektonske borbe ne može se dobiti prednost nad protivnikom”, objasnio je general Lastočkin.

Naravno da su Rusi u subotu iskoristili priliku da vide kako djeluju njihovi sisetemi radioelektronske borbe u ratnim uslovima kad nebom lete vođene američke krstareće rakete. Zadatak tih ruskih jedinica je da naprave smetnje u navigaciji visokopreciznog oružja i na taj način da smanje vjerovatnost da one pogode cilj.

Na jednom od prošlogodišnjih kolegijuma Ministarstva odbrane Rusije načelnik Generalštaba Valerij Gerasimov je kazao da sistemi radioelektronske borbe "Krasuha" može da zaštiti vojsku i važne objekte. Kompleksi REB-a novog pokolenja "Krasuha-4" bili su na vrijeme prebačeni u Siriju.

I prošle godine se pisalo da udar 59 raketa na sirijski aerodrom "Šajrat" nije bio efikasan jer su smetnje u letu navođenih raketa pravile "Krasuhe".

Novih 19 sistema

Ove nedjelje u Sibiru su održane vježbe radioelektronske borbe pri raketnom napadu sličnom onom u Siriji. Branjeni su objekti sistemima "Krasuha-2" i "Krasuha-4". Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je u ferbuaru na specijalnom savjetovanju o radioelektronskoj borbi kazao da su u Rusiji razradili 19 novih sistema za tu vrstu borbe.

(novosti.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije