Svijet

Traže trenutno primirje u Libiji

Traže trenutno primirje u Libiji
Traže trenutno primirje u Libiji

TRIPOLI- Trinaest vlada, među kojima američka i francuska, te UN i Evropska unija, pozvali su u ponedjeljak na "trenutno primirje" u Libiji, zemlji kojom vladaju haos i institucionalna anarhija.

Desetak ministara vanjskih poslova koji su se uoči početka UN-ove Generalne skupštine sastali u elitnom njujorškom hotelu, objavili su saopštenje u kojemu su ponovo istaknuli da "nema vojnog rješenja za sukob" u Libiji, gdje postoje dvije vlade i dva parlamenta.

Trinaest inostranih vlada, među kojima su vlade Sjedinjenih Država, Francuske, Italije, Velike Britanije, Egipta, Alžira i Ujedinjenih Arapskih Emirata, "pozvali su sve (zaraćene) strane da prihvate potpuni i trenutni prekid vatre".

-Susret je organizovao američki državni sekretar Džon Keri kako bi "unio nešto dosljednosti u odgovor međunarodne zajednice na događaje u Libiji - rekao je jedan američki diplomat.

Poriječima tog diplomata, Alžir koji s Libijom ima dugu granicu, pristao je biti domaćin pregovora o libijskoj krizi u sedmicama koji dolaze kako bi se pokušalo postići primirje.

Biće to "težak proces", ali "svi su (na sastanku u Njujorku) priznali da je međunarodna zajednica morala učiniti više nakon Gadafijeva pada" u oktobru 2011., istakao je još taj diplomat.

U Libiji u kojoj vlada haos, za politički legitimitet se bore dvije vlade i dva parlamenta, prenosi Hina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije