Svijet

Tri kandidata za nasljednika Ketrin Ešton

Tri kandidata za nasljednika Ketrin Ešton
Tri kandidata za nasljednika Ketrin Ešton

BRISEL - Vlade država članica Evropske unije predložile su svoje kandidate za funkcije u Evropskoj komisiji, a za prestižno mjesto novog šefa evropske diplomatije kandidature su istakle - Italija, Poljska i Bugarska.

Nasljednika visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbjednosti Ketrin Ešton vjerovatno čeka i uloga posrednika u dijalogu Beograda i Prištine.

Poljska je za tu funkciju predložila šefa svoje diplomatije Radoslava Šikorskog, Italija je, takođe, nominovala ministarku spoljnih poslova, Federiku Mogerini, dok je Bugarska predložila dosadašnju evropsku komesarku za međunarodnu saradnju i humanitarna pitanja Kristalinu Georgijevu.

Neizvijesnost prati sve tri kandidature pa tako analitičari smatraju da kandidatura Šikorskog za šefa evropske diplomatije može da bude i jedan od način da se Poljska izbori da dobije i neko drugo prestižno mjesto poput nekog od ekonomskog resora.

Mogerinijeva, osim podrške svoje zemlje, koja je 1. jula preuzela šestomjesečno predsjedavanje EU, može da računa i na podršku Francuske, kako je ranije najavio predsjednik Fransoa Oland.

Georgijevu je podržao odlazeći bugarski premijer Plamen Orešarski, ali budući da je njegova vlada podnijela 23. jula ostavku, konačnu odluku o njenoj kandidaturi donijeće tehnička vlada u Sofiji.

Mnoge članice Unije su, kako je bilo i predviđeno, do kraja jula predložile svoje kandidate novom predsjedniku EK Žan-Klod Junkeru.

U većini slučajeva, međutim, nije navedeno za koja komesarka mjesta su istaknute kandidature.

Agencija Rojters podsjeća da su najinteresantnija mjesta oko kojih se koplja lome ona koja se tiču ekonomije, trgovine, energetike, unutrašnjeg tržišta, kompeticije.

Evropski lideri će na samitu 30. avgusta donijeti odluku o budućim komesarima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije