Svijet

Trodnevni prekid vatre u Pojasu Gaze

Trodnevni prekid vatre u Pojasu Gaze
Trodnevni prekid vatre u Pojasu Gaze

GAZA - Trodnevni prekid vatre između Izraela i palestinskih militantnih grupa iz Pojasa Gaze stupio je danas na snagu, a pregovarači će otputovati u Kairo, na razgovore o dugoročnom rješenju.

Prekid vatre u naredna 72 sata je do sada najambiciozniji pokušaj da se okončaju sukobi koji su trajali tri sedmice.

Primirje je stupilo na snagu u 08.00 časova po lokalnom vremenu /07.00 po srednjoevropskom/, a objavili su ga u zajedničkom saopštenju američki državni sekretar DŽon Keri i generalni sekretar UN Ban Ki Mun.

Zvaničnik iz kancelarije izraelskog premijera Benjamina Netanjahua rekao je da je Izrael prihvatio prijedlog SAD i UN. Portparol Hamasa, militantne grupe koja dominira u Gazi, rekao je da će sve palestinske frakcije poštovati primirje.

"Apelujemo na sve strane da pokažu uzdržanost dok počinje ovaj humanitarni prekid vatre i da potpuno poštuju svoje obaveze tokom primirja. Ovaj prekid vatre je ključan za nevine civile, kako bi mogli da dobiju neophodan predah od nasilja", saopštili su Keri i Ban Ki Mun.

Netanjahu je nekoliko časova prije toga rekao da neće prihvatiti nikakav dogovor koji bi onemogućio Izrael da dovrši uništavanje tunela koje militanti koriste za infiltraciju.

Prema saopštenju Kerija i Ban Ki Muna, trupe na terenu ostaće na svojim mjestima tokom prekida vatre.

Sat prije početka primirja militanti su ispalili 11 raketa na Izrael, a jednu je presrela izraelska protivraketna odbrana iznad centralnog dijela zemlje, saopštio je vojni portparol.

U izraelskim vazdušnim udarima poginulo je 14 ljudi u Gazi, uključujući osam članova iste porodice, saopštili su bolnički izvori. Prethodno je zbog Hamasovih raketa oglašena vazdušna opasnost u Tel Avivu, a jedan projektil je presreten.

Izraelska vojska saopštila je da je pet njenih vojnika poginulo kasno sinoć od minobacačke granate.

Zvaničnici u Gazi kažu da je od početka nasilja poginuo najmanje 1.441 Palestinac, a skoro 7.000 ranjeno, te da su žrtve uglavnom civili. U okršajima je poginuo 61 izraelski vojnik, a više od 400 je ranjeno. Tri civila poginula su u Izraelu od palestinsih raketa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije