Svijet

Troše desetine miliona na deportovanje ilegalaca

Troše desetine miliona na deportovanje ilegalaca
Troše desetine miliona na deportovanje ilegalaca

Imigraciona služba SAD (ICE) potrošila je milione dolara na deportovanja ilegalnih imigranata, koji se deportuju čarter letovima. Riječ je o letovima koji su uglavnom prazni, ali koji dosta koštaju državu, stoji u izvještaju federalnih revizora.

Naime, samo na planiranje i logističku podršku pri deportaciji, ICE je potrošio oko 41 milion dolara, saopštila je revizorska služba Odjeljenja za unutrašnju bezbjednost.

Prema izvještaju koji je objavljen sredinom aprila, ICE je na prazne letove potrošio 12 miliona dolara, u periodu između 2010. i 2014. godine.

Sve u svemu, revizori su zaključili da su za deportacije koristili uglavnom čarter letove, kojih je u proteklom periodu bilo oko 7.500, a na trećini letova bila su samo dva-tri čovjeka.

ICE je dobila na korištenje osam aviona, kojima se uglavnom organizuju čarter letovi. U svaki od tih letova može da stane bar 135 zatvorenika. Sa druge strane, agencija plaća 8.400 dolara za sat leta, bez obzira na to koliko zatvorenika prevozi. Takođe, zaključeno je da većina zatvorenika može biti deportovana i komercijalnim letovima, koji se uopšte ne koriste.

Ono što je problematično jeste što ICE nije predstavio kompletne podatke o svom operativnom djelovanju.

Naime, prema izvještaju revizora, ICE je deportovao više 235.000 zatvorenika lokacijama koje nisu prikazane u spisima. Primjera radi, iz Agencije tvrde da su prevezli 54 pojedinca iz SAD u Nikaragvu, ali taj avion nikada nije sletio u Nikaragvu.

Revizori su primijetili da je ICE u šest slučajeva određene zatvorenike prevozio iz jedne lokacije na drugu i nazad, a da istovremeno nisu pojasnili zašto su bili neophodni ti višestruki letovi. Takođe, bilo je i slučajeva da se propuste neki letovi, ali ICE nikada nije bilježio razloge propuštanja.

Ono što je preporučeno jeste da ICE mora da uspostavi određene standarde kada je riječ o izradi izvještaja, kao i da odredi procedure koje su neophodne pri jednoj deportaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije