Svijet

Tuča u skupštinskim klupama, Levčenko izbačen iz Rade

Tuča u skupštinskim klupama, Levčenko izbačen iz Rade
Tuča u skupštinskim klupama, Levčenko izbačen iz Rade

KIJEV - U ukrajinskom parlamentu danas je tokom rasprave o nesreći malezijskog aviona i novoj mobilizaciji došlo do fizičkog obračuna među parlamentarcima, nakon čega je poslanik Partije regiona Mikola Levčenko izbačen iz Rade.

Levčenko je izbačen sa sjednice pošto je kritikovao mjere koje su vlasti u Kijevu "spremile" u pokušaju da zauzdaju krizu.

"Ukrajinci će ubijati Ukrajince", rekao je Levčenko, nakon čega mu je prišao Ihor Mirošičenko iz partije Svoboda i počeo da ga gura.

"Guranje" je ubrzo preraslo u opšti haos, a predsjednik parlamenta Oleksandr Turčinov je Levčenka izbacio sa sjednice.

Tuča parlamentaraca izbila je tokom sjednice na kojoj je odobrena dodatna mobilizacija ukrajinskih snaga, koje će na taj način dobiti još 15 borbenih i 44 borbeno-logističke jedinice. 

Unija podržava provođenje nezavisne međunarodne istrage

EU pozdravila je jednoglasno usvajanje rezolucije Savjeta bezbjednostu UN o obaranju malezijskog aviona u Ukrajini i zatražila da bude osiguran potpun, bezbjedan i neograničen pristup mjestu nesreće.

Unija podržava provođenje transparente i nezavisne međunarodne istrage u skladu sa pravilima međunarodnog civilnog aviosaobraćaja, navodi se u saopštenju objavljenom nakon sastanka ministara spoljnih poslova EU u Briselu.

Države članice EU saglasne su da svi oni koji su direktno ili indirektno odgovorni za obaranje malezijskog aviona, moraju da budu izvedeni pred lice pravde i poziva sve države da u potpunosti sarađuju.

EU poziva Rusiju da iskoristi svoj uticaj na proruske aktiviste da dozvole nesmetan pristup mjestu nesreće onoliko koliko to bude potrebno radi istrage o uzrocima pada aviona.

U saopštenju Unija poziva Rusiju da zaustavi dostavljanje oružja, opreme i vojnika preko granice, kao i da povuče svoje trupe iz pograničnih područja da bi se što prije došlo do opipljivih rezultata. 

EU je naglasila da je spremna da bez odlaganja uvede dodatni paket restriktivnih mjera protiv Rusije ukoliko ne bude konkretnih rezultata. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije