Svijet

Turska: Preko 60 vojnika na sudu zbog neuspjelog puča

Turska: Preko 60 vojnika na sudu zbog neuspjelog puča
Turska: Preko 60 vojnika na sudu zbog neuspjelog puča

ISTANBUL - Desetine oficira i vojnika su na suđenju u Istanbulu zbog navodne uloge u neuspjelom puču koji se desio u julu, javlja AP.

Ukupno se 28 oficira i 34 redova terete da su navodno zauzeli aerodrom u Istanbulu na u noći neuspjelog državnog udara.

Neki od optuženih poriču optužbe, tvrdeći da su navedeni da vjeruju da učestvuju u vježbi. Ukoliko budu okrivljeni na sudu, čeka ih doživotna robija.

Turska za pokušaj puča okrivljuje muslimanskog sveštenika koji zivi u SAD, Fetulaha Gulena i trenutno je u toku ogromna čistka njegovih pristalica. Gulen poriče učešće.

Današnje suđenje je prvo u Istanbulu za vojne oficire. 29 policajaca je već na suđenju za navodne propuste u predsjednikovom obezbjeđenju.

Dio turskih oružanih snaga je 15. jula pokušao prevrat u nekoliko ključnih gradova u Turskoj, među kojima su se našli i glavni grad Ankara i najveći grad Istanbul.

Njihov pokušaj je ubrzo propao, zahvaljujući snagama vjernim predsjedniku Redzepu Erdoanu. Preko 300 ljudi je ubijeno pokušaja tokom državnog udara, hiljade je ranjeno, a na desetine hiljada uhapšeno. Tromjesečno vanredno stanje pratilo je neuspjeli puč.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije