Svijet

Turska: Samoubilački napad Kurda sa dvije tone ekspoloziva

Turska: Samoubilački napad Kurda sa dvije tone ekspoloziva
Turska: Samoubilački napad Kurda sa dvije tone ekspoloziva

ANKARA - Kurdski pobunjenici su se rano jutros zaletjeli poljoprivrednim vozilom punim eksploziva u stanicu vojne policije na istoku Turske, pri čemu su poginula dva, a povrijeđena 24 turska vojnika, saopštile su lokalne vlasti.

Militanti Radničke partije Kurdistana (PKK) su upotrijebili čak dvije tone eksploziva u napadu na stanicu vojne policije na autoputu u blizini grada Dogubajazit u provinciji Agri, u blizini turske granice sa Iranom, prenijela je agencija AP.

Eksplozija je značajno oštetila zgradu vojne policije, a povrijeđeni vojnici su prevezeni u bolnicu, nakon čega više ništa nije objavljeno o njihovom stanju.

U Turskoj se posljednjih nedelju dana razbuktalo nasilje između turskih vlasti i Kurda, koje prijeti da okonča krhki mirovni proces pokrenut 2012. godine.

Turske vlasti gotovo svakodnevno vrše vazdušne napade na položaje PKK na severu Iraka, dok kurdski pobunjenici napadaju položaje turskih bezbednosnih snaga. U tom nasilju su dosad poginule najmanje 24 osobe, većinom vojnici.

Turska državna agencija Anadolija je juče javila da je u vazdušnim napadima na ciljeve PKK na severu Iraka poginulo oko 260 pobunjenika.

PKK nije ništa saopštio, ali su kurdski aktivisti naveli da je u tim napadima uništeno najmanje šest kuća u gradu Zargel, pri čemu je poginulo osam, a povređeno 12 civila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije