Svijet

Turska: Uhapšen nećak Fetulaha Gulena

Turska: Uhapšen nećak Fetulaha Gulena
Turska: Uhapšen nećak Fetulaha Gulena

ANKARA - Turske vlasti su uhapsile nećaka muslimanskog vjerskog vođe Fetulaha Gulena u vezi sa propalim pokušajem vojnog puča 15. jula, javio je AFP pozivajući se na turske državne medije.

Navodi se da je Muhamet Sait Gulen uhapšen u Erzurumu na istoku Turske i da će biti sproveden u Ankaru i podsjeća da je njegov stariji rođak optužen da je bio mozak puča koji je navodno pokušao da izvede uz pomoć pripadnika svog pokreta. AFP navodi da je ovo prvi put od početka obračuna turskih vlasti sa pučistima da je uhapšen neko od članova porodice Gulena koji živi u samoizgnanstvu u Pensilvaniji.

Drugi njegov nećak Mehmet Mezher Gulen je sredinom maja ove godine uhapšen u Izmiru zajedno sa još 28 ljudi osumnjičenih da pripadaju organizaciji koju vodi Fetulah Gulen.

Turska očekuje da će za nedjelju do 10 dana kompletirati dosije koji će priložiti uz zahtjev za izručenje iz SAD muslimanskog verskog vođe Fetulaha Gulena, kojeg Ankara optužuje da je stajao iza propalog pokušaja puča u Turskoj.

Rojters prenosi da je to za tursku privatnu televiziju NTV izjavio tamošnji ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

On je kazao da je "veoma jasna" veza između vojnika umiješanih u neuspjeli pokušaj puča 15. jula i široke mreze Gulenovih pristalica, dodavši da će Turska učiniti sve što je moguće "politički i pravno" kako bi osigurala izručenje 75-godišnjeg Gulena koji je u samoizgnanstvu u SAD i koji je negirao umiješanost u puč.

Rojters podsjeća da su SAD objavile da Turska, njihov NATO saveznik, treba da pruži jasne dokaze o umiješanosti Gulena u puč prije odluke o izručenju. Agencija navodi da advokati procjenjuju da bi taj proces mogao da potraje godinama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije