Svijet

Turska isključuje direktno učešće u osvajanju Mosula

Turska isključuje direktno učešće u osvajanju Mosula
Turska isključuje direktno učešće u osvajanju Mosula

ANKARA - Turska neće uzeti učešće u bilo kakvoj vojnoj ofanzivi Iraka sa ciljem ponovnog preuzimanja grada Mosula od Islamske države (ID), saopštio je turski premijer Ahmet Davutoglu tokom puta u Njujork.

On je istakao kako je Turska spremna da Iraku u osvajanju Mosula pruži samo logističku i drugu pomoć, ali da ne želi da se direktno bori, prenosi AFP pisanje lista "Hurijet".

Davutoglu ipak upozorava kako bi Turska vojno odgovorila na svaku direktnu prijetnju napadom na njeno tlo. "Za to imamo i potencijala i snage", ističe turski premijer.

Mosul je drugi po veličini irački grad, a za ID ima specijalan značaj i zato što je njen vođa Abu Bakr al-Bagdadi u njemu objavio proglas o "kalifatu" koji se prostire na znatnim dijelovima Sirije i Iraka. Mosul je u rukama ID od njihove brze i žestoke ofanzive iz juna prošle godine.

Raniji komentari nekih američkih zvaničnika kako će Iračani već u aprilu ili maju pokrenuti ofanzivu za ponovno osvajanje Mosula su izazvali ljutite komentare u Bagdadu pa je ovih dana visoki izaslanik SAD istakao kako za tu operaciju ne treba postavljati nikakve rokove, jer ona zahtijeva "brižljive pripreme".

Turska je jedan od najglasnijih kritičara sirijskog predsjednika Bašara al-Asada. Ona odbija da preuzme veću ulogu u borbi zapadne koalice, koju predvode Amerikanci, protiv ID, već se zalaže za strategiju čiji bi glavni cilj bio Asadovo svrgavanje s vlasti.

Turski doprinos borbi protiv ID zasad se svodio na dozvolu tranzita iračkih kurdskih boraca "pešmerga" preko njene teritorije kako bi se borili u sirijskom gradu Kobaneu, koji je u januaru preotet od ID. Turska je takođe angažovana na obučavanju "pešmerga".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije