Svijet

Turska ne odustaje od kupovine S-400

Turska ne odustaje od kupovine S-400
Foto: N.N. | Turska ne odustaje od kupovine S-400

ANKARA - Ankara neće odustati od kupovine ruskih protivraketnih sistema S-400, bez obzira na odluku Senata SAD o prestanku učešća Turske u programu proizvodnje aviona F-35, izjavio je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

"To je stil Zapada — stvaranje vještačke krize. Oni misle da kada žele mogu da prodaju, a kada ne žele — ne mogu da prodaju. Turska se povukla iz takvog odnosa. Po kojim zakonima namJeravate da nametnete sankcije za kupovinu S-400? To je pogrešan pristup koji će odnose dovesti u krizu. Mi smo kupili S-400 i hajde da zatvorimo ovu temu", rekao je Čavušoglu u intervjuu za televiziju NTV.

Prema njegovim riječima, Turska je prevela sredstva Sjedinjenim Američkim Državama za program F-35 i prva isporuka aviona biće 21. juna.

"Hajde da sednemo i razgovaramo, raspravljamo o našim problemima. Mi se ni prema kome nismo ponašali neučtivo. Garantujemo da ovo (kupovina S-400) neće štetiti NATO-u", dodao je Čavušoglu.

Američki senat usvojio je u ponedeljak svoju verziju nacrta odbrambenog budžeta za 2019. godinu, kojim se predviđa ukidanje učešća Turske u proizvodnom programu američkog lovca pete generacije F-35 zbog namjere Ankare da kupi S-400.

(NN/sputniknews.com)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije