Svijet

Turska novinarka: Pokušavaju me kazniti preko moje djece

Turska novinarka: Pokušavaju me kazniti preko moje djece
Turska novinarka: Pokušavaju me kazniti preko moje djece

Turska novinarka Arzu Jildiz osuđena je prošlog četvrtka na 20 mjeseci zatvora, a oduzeta su joj i zakonska prava na djecu zbog kršenja tajnosti sudskog procesa, prenio je Rojters.

Kako navodi Rojters, novinarku je tužila država zbog objavljivanja snimka svjedočenja tužioca koji je procesuiran nakon što je optužio tursku vladu za učestvovanje u krijumčarenju oružja za pobunjenike u Siriji.

Naime, 2014. godine procurili su snimci kamiona koji pripadaju turskoj državnoj obavještajnoj službi (MIT), a koji su prevozili oružje za pobunjenike u Siriji.

Arzu Jildiz je snimak sa suđenja tužiocu (koji je optužen za špijunažu te ubrzo uhapšen) objavila na YouTube-u. Izjava tužioca u vezi sa kamionom s oružjem, koja se nalazi na snimku, bila je suprotna  izjavama vlade, koja je tvrdila da se radilo o humanitarnoj pomoći. Ubrzo nakon objave tog snimka Jildiz je optužena za kršenje sudske povjerljivosti.

Arzu Jildiz za Fairpress se osvrnula na svoju situaciju istaknuvši kako je zbog tema kojim se bavi česta meta pritisaka.

Već neko vrijeme, pokrivam vijesti vezane za pravosuđe i policiju. Napravila sam nekoliko članaka na temu kamiona MIT-a i korupcijskih dokumenata vladajuće stranke. Bilo je mnoštvo istraga i sudskih sporova usmjerenih protiv mene.  Još se mnogo slučajeva vodi protiv mene. Svi koji su bili umiješani u istragu kamiona MIT-a uhapšeni su i poslani u zatvor. Čak su i psi koji su pomagali pri istrazi poslani na drugu lokaciju. Ja sam izvještavala o kamionima od samoga početka.
Kada je bilo suđenje tužiocu u Tarzu, otišla sam tamo i napravila vijest o suđenju i održanom saslušanju. Niko nije imao hrabrosti objaviti tada te snimke, ali sam ih ja stavila na moj YouTube kanal koji je potom blokiran. Poslali su me na sud te mi odredili kaznu od 20 mjeseci u zatvoru.

Takođe, lišili su me mojih roditeljskih prava, što je vrlo neobično u Turskoj, budući da ovaj slučaj nema nikakve veze s majčinstvom, ni na koji način. Oni me pokušavaju kazniti preko moje djece, ali ja ću se nastaviti baviti novinarstvom, što god oni učinili. Imaću poteškoća oko viđanja djece ako me zatvore, a to je nepravedno i okrutno, dodala je Jildiz.

Podsjetimo, zbog toga što su u maju prošle godine objavili video snimak te fotografije na kojima su prikazani kamioni državne obavještajne službe (MİT) pri prebacivanju oružja, novinari Kan Dundar i Erdem Gul osuđeni su nedavno na pet godina zatvora zbog otkrivanja državne tajne.

Evropska i međunarodna federacija novinara (EFJ i IFJ) pozvala je potencijalnog novog premijera Turske Binalija Jildirima da zaustavi atmosferu neprekidnog zakonodavnog zastrašivanja, prijetnji, maltretiranja, napetosti i fizičkih napada na novinare i medijske radnike u Turskoj. Pozivajući se na preporuku Savjeta Evrope državama članicama o zaštiti novinarstva i sigurnosti novinara i drugih medijskih radnika, predsjednik EFJ-a, Mogens Bličer Bjergard naglasio je da “svako upletanje u pravo na slobodu izražavanja novinara i ostalih medijskih radnka ima loše učinke po društvo jer znači upletanje u prava ostalih da dobiju informacije i ideje te upletanje u javnu raspravu”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije