Svijet

Turska ovorila izbjeglički logor

ANKARA - Turska je otvorila logor za smještaj 35.000 izbjeglica koje dolaze iz oblasti sirijskog grada Kobanija, saopštila je Nacionalna agencija za krizne situacije /AFAD/.

Smješten u jugoistočnom turskom gradu Suruču, ovaj najveći logor u Turskoj obuhvata dvije bolnice, sedam medicinskih klinika i školske učionice za 10.000 djece, rekao je portparol AFAD-a Dogan Eskinat.

On je rekao da je usljed sukoba u Kobaniju u Tursku došlo oko 200.000 izbjeglica i da će AFAD procijeniti situaciju prije donošenja odluke o gradnji dodatnih objekata.

U Turskoj postoje 24 logora za smještaj izbjeglica, u kojima boravi 265.000 ljudi iz Sirije, a još jedan će biti otvoren sljedećeg mjeseca, rekao je Eskinat.

Većina od ukupno 1,7 miliona izbjeglica u Turskoj živi izvan logora, ponekad na ulicama i u improvizovanim naseljima, što izaziva tenzije u odnosima sa lokalnim stanovništvom. Vlasti su počele da prebacuju ljude sa ulica u izbjegličke logore.

Militanti "Islamske države" napali su Kobani prije više od četiri mjeseca. Kurdske snage iz Iraka poslate su u pomoć Kurdima u Siriji, a koalicija na čelu sa SAD bombaruduje položaje islamista u pokušaju da ih potisne iz oblasti istočno od Kobanija i okolnih sela. 

Kurdi sada kontrolišu oko 90 odsto Kobanija, navodi se u izvještaju Sirijske opservatorije za ljudska prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije