Svijet

Turska poslala konvoje vojske u Idlib

Turska poslala konvoje vojske u Idlib
Foto: Ilustracija | Turska poslala konvoje vojske u Idlib

ANKARA - Turska je poslala konvoje vojske kako bi pojačala svoje vojno prisustvo u sirijskoj pokrajini Idlib, jedinom preostalom uporištu terorista u državi, piše izraelski list "Harec".

Slanje pojačanja vrši se uprkos ranijem upozorenju turskog ministra odbrane Hulusija Akara da je protiv vojnog rješenja u Idlibu. 

Turska novinska agencija "Anadolija" prenijela je izjave turskog ministra koji je upozorio da bi vojna operacija uvukla region u stanje humanitarne katastrofe. 

"Radimo sa Rusijom, Iranom i drugim saveznicima, kako bismo donijeli mir i stabilnost i zaustavili humanitarnu tragediju", rekao je Akar. 

"Harec" se poziva na izjave aktivista Sirijske opservatorije za ljudska prava, koji su ranije ove sedmice rekli da je konvoj turske vojske ušao u sjeverni dio Idliba i da je 12 osmatračkih mjesta raspoređeno duž pokrajinske granice, prenio je "Sputnjik". 

Posmatračka grupa "Centralna stanica za tursku intervenciju" snimila je turska oklopna vozila i tenkove koji se kreću pored puta u Idlibu. 

Oba izvora tvrde da se konvoj kretao ka dva različita osmatračka položaja.

Ankara još uvijek nije prokomentarisala izvještaje o raspoređivanju vojske u Idlibu. 

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan objavio je u utorak, 11. septembra, članak u "Vol strit žurnalu", u kojem navodi da će "čitav svijet biti odgovoran ukoliko se ne zaustavi ofanziva na Idlib i time spriječi humanitarna katastrofa, koja je neizbježna nakon ofanzive".

SAD su u srijedu, 12. septembra, upozorile Rusiju da će Moskva biti odgovorna za humanitarnu krizu, koja će se dogoditi ukoliko snage sirijskog predsjednika Bašara el Asada napadnu ovu terorističku enklavu. 

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu prošlog mjeseca je tokom sastanka sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovim upozorio da bi vojna operacija u Idlibu bila katastrofalna, i to ne samo za Idlib, već za budućnost Sirije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije