Svijet

Turska pred ulaskom u koaliciju protiv Islamske države

Turska pred ulaskom u koaliciju protiv Islamske države
Turska pred ulaskom u koaliciju protiv Islamske države

ANKARA - Turska je danas rasporedila tenkove i oklopne transportere kako bi ojačala granicu prema Siriji, a vlada će uputiti parlament zahtjev da odobri vojnu akciju protiv pripadnika Islamske države.

Turska armija je pomjerila tenkove i oklopna vozila kod pograničnog grada Mursitpinar, koji se nalazi nedaleko od sirijskog grada Ain al Araba, koji je naseljen pretežno Kurdima i odakle su proteklih dana više puta doletjeli projektili na tursku stranu, prenijela je agencija AFP.

Vlada je saopštila da će sutra uputiti zahtjev parlamenu za odobrenje vojsci da se uključi u akciju u Iraku i Siriji u okviru antiterorističke kampanje zapadnih i arapskih zemalja pod vođstvom SAD.

Turska je odbila da se priključi koaliciji država u borbi protiv Islamske države dok su islamisti držali kao taoce više desetina Turaka, a nakon što su oni oslobođeni predsjednik Redžep Tajip Erdoan je nagovijestio da će se njegova zemlja uključiti u akciju, rekavši da je stav Ankare promijenjen.

"Ne možemo da ostanemo izvan ovoga", naveo je Erdoan u nedjelju i istakao da Islamska država nema nikakve veze sa islamom koji je "religija mira" i da ne odobrava "divljašto i nasilje".

Više od milion i po izbjeglica iz Siriji našlo je utočište u Turskoj tokom tri i po godine oružanih sukoba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije