Svijet

Turska produžava mandat svojoj vojsci u Iraku i Siriji

Turska produžava mandat svojoj vojsci u Iraku i Siriji
Turska produžava mandat svojoj vojsci u Iraku i Siriji

ANKARA - Turski parlament danas je velikom većinom odobrio jednogodišnje produženje mandata turske vojske u Siriji i Iraku, a samo je prokurdska Narodna demokratska partija (HDP) glasala protiv te odluke, javlja AFP.

Novi mandat će trajati do 30. oktobra 2017. godine, prenosi turska državna agencija Anadolija, a njime je omogućena vojna akcija Turske u dvije susjedne zemlje protiv džihadista Islamske države i drugih grupa koje Ankara smatra terorističkim organizacijama.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao je ranije danas, u uvodnom obraćanju poslanicima, da je početni cilj operacije u Siriji da se uspostavi "bezbjedna zona bez terorističkih organizacija", veličine oko 5.000 kvadratnih kilometara.

Erdogan je pozdravio rezultate dosadašnje operacije u sirijskom gradu Džarablusu, rekavši da se broj stanovnika tog grada povećao sa 2.000 na 40.000 otkako je preuzet iz ruku Islamske države.

Pored borbe protiv džihadista, operacija ima za cilj i borbu protiv kurdske milicije pod nazivom Jedinice za narodnu zaštitu (YPG) koju Ankara smatra terorističkom grupom, napominje francuska agencija.

Erdogan je izrazio uvjerenje da irački grad Mosul može da bude preuzet iz ruku ID, ali je upozorio Bagdad i zapadne saveznike Turske da Ankara mora da učestvuje u svakoj operaciji i da bude uključena u proces odlučivanja.

"Turska ne može da bude izuzeta iz razgovora. Drugi nemaju takvu granicu (sa Irakom). Oni možda žele da mi budemo posmatrači, ali i ta odluka će biti donijeta ovdje", istakao je turski predsjednik.

Mandat turske vojske u Siriji i Iraku je najprije odobren odlukom koju je parlament donio u oktorbu 2014., a potom je obnovljen za još godinu dana u septembru 2015.godine.

Turska je, na osnovu tog mandata, 24. avgusta pokrenula operaciju bez presedana unutar Sirije pod nazivom "Štit Eufrata" s ciljem da podrži proturske pobunjenike koje se bore protiv džihadista IS i kurdske milicije.

Vjeruje se i da Ankara ima izvjestan broj vojnika u kampu Bašika kod Mosula, koji je pod kontrolom IS, na sjeveru Iraka, a koji učestvuju u obuci iračkih boraca koji planiraju da preuzmu taj grad od džihadista.

Kada je u decembru Turska saopštila da je poslala 300 vojnika u Bašiku, to je izazvalo diplomatski spor sa Bagdadom nakon čega je izvjestan broj vojnika povučen uslijed pritiska SAD, podsjeća AFP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije