Svijet

Turska vojska gazi sve pred sobom u Siriji

Turska vojska gazi sve pred sobom u Siriji
Foto: Tanjug/AP | Turska vojska gazi sve pred sobom u Siriji

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan danas je slavodobitno objavio kako turske trupe i njihovi sirijski partneri kontrolišu sirijski grad Afrin, piše CNN. Time je, de facto, Turska ispunila svoj cilj, a to je da iz grada istjera Kurde koji su ga do tada držali.

Erdoan je kazao kako su turski vojnici preuzeli potpunu kontrolu nad gradom oko 8:30 po lokalnom vremenu. Pohvalio se i kako se nad gradom koji se nalazi 50-ak kilometara od Turske od jutros vijori turska zastava.

"Većina terorista je već pobjegla. Naši specijalci i snage Slobodne sirijske vojske čiste preostala područja s teroristima, kao i mine koje su možda za sobom ostavili", rekao je Erdoan.

Zanimljivo, Erdoan je svoj govor održao u Canakaleu gdje se obilježava godišnjica bitke kod Galipolja. Poznata je to bitka koja se dogodila u jeku Prvog svjetskog rata, 1915. godine, a u njoj su osmanske snage zabilježile veliku pobjedu, jednu od rijetkih u tom ratu. Ta bitka je tako postala jedno od izvorišta turskog nacionalizma.

Novinari bili u Afrinu

Dva novinara francuske novinske agencije ušla su u nedjelju ujutro u Afrin i vidjela sirijske pobunjeničke borce, saveznike Ankare i turske vojnike u svim gradskim četvrtima gdje su uklanjali mine.

Dva turska tenka bila su stacionirana ispred upravne zgrade dok su u blizini odjekivali slavljenički pucnjevi, dodaju reporteri koji su vidjeli i zastave Turske i sirijske revolucije izvješene na više zgrada.

Novinari France Pressea su takođe vidjeli desetine civila koji odlaze iz središta grada prestrašeni zbog eksplozija u operaciji razminiranja.

Usto, u Afrinu nije bilo nikakvih okršaja dok su reporteri bili ondje.

Afrin je bio glavni cilj ofenzive koju je Turska 20. januara povela protiv kurdske milicije, Jedinice narodne zaštite (YPG), grupe koju Ankara naziva terorističkom, ali je važan saveznik Vašingtona u borbi s džihadistima u Siriji.

Veliki egzodus stanovništva

Gotovo potpuno okruženje Afrina i napredovanje proturskih snaga prouzrokovalo je ovih dana masovan egzodus civila, potičući strah od nove humanitarne katastrofe u zemlji poharanoj ratom u kojemu je od 2011. izginulo više od 350.000 ljudi, a milioni su raseljeni.

Iz samog Afrina posljednjih je dana pobjeglo oko 150.000 civila.

Kurdi kreću u gerilsku borbu

Kurdska administracija sirijske regije Afrin objavila je u nedjelju da će kurdske snage koje se bore protiv turskih i njihovih saveznika u tom području promijeniti taktiku s direktnog sukoba na gerilsku.

"Naše snage posvuda su u Afrinu. Te snage će napadati položaje turske vojske i njene plaćenike kad kod im se pruži prilika", rekao je Otman Šeikh Isa, potpredsjednik izvršnog vijeća Afrina.

"Naše snage po cijelom Afrinu postaće njihova stalna noćna mora."

Isa je rekao da su kurdski borci pokazali "neviđenu postojanost i otpor" u borbi, ali su kurdske vlasti odlučile evakuirati civile iz Afrina kako bi izbjegle još goru humanitarnu katastrofu.

(Index.hr, Hina)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije