Svijet

Turski sud naložio Fejsbuku da blokira pojedine stranice

Turski sud naložio Fejsbuku da blokira pojedine stranice
Turski sud naložio Fejsbuku da blokira pojedine stranice

ANKARA - Turksi sud je naložio drustvenoj mreži Fejsuk da blokira veći broj stranica na kojima se prema njihovom stanovištu vrijeđa prorok Muhamed, zaprijetivši da će ukoliko to ne bude urađeno, blokirati pristup toj društvenoj mreži, izvjestili su danas turski mediji.

Nalog suda, izdat juče, usledio je nakon zahtjeva Tužilaštva, penijela je turska televizija TRT,

Rojters navodi da za sada nema komentara od predstavnika Fejsbuka.

To je posljednji potez turskih vlasti u regaovanju na vrijeđanje vjerskih osjećanja muslimana, kako su oni doživjeli objavljivanje karikatura proroka Muhameda u francuskom satirričnom listu "Šarli ebdo", navodi britanska novinska agencija.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan upozorio je ranije na "sukob civilizacija" poslije talasa napada militantnih islamista u Parizu i rekao da se iza prošlonedjeljnog napada na satirični magazin "Šarli ebdo" u Parizu kriju napadi na islam.

"Sa velikom zabrinutošću pratimo napade na islam koji se kriju iza napada na satirični magazin u Francuskoj", rekao je Erdoan, koji je postao sve glasniji kritičar onoga što smatra rastućom islamofobijom na Zapadu.

"Uprkos svim našim nastojanjima da to spriječimo, teza o sukobu civilizacija se obistinjuje", istakao je turski predsjednik danas na sastanku sa privrednicima u Ankari.

Premijer Turske Ahmet Davutoglu izjavio je ranije da sloboda štampe ne daje nikome dozvolu da vrijeđa, opisujući objavljivanje karikatura proroka Muhameda kao "veliku provokaciju".

"Sloboda štampe ne znači slobodu vrijeđanja", rekao je Davutoglu novinarima u Ankari, dan nakon što su turski dnevnik "Džumhurijet" i pojedini sajtovi na Internetu objavili karikature proroka Muhameda iz specijalnog izdanja francuskog satiričnog lista "Šarli ebdo".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije