Svijet

Tusk: Avet razlaza se nadvio nad Evropom

Tusk: Avet razlaza se nadvio nad Evropom
Tusk: Avet razlaza se nadvio nad Evropom

BRISEL - Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk izjavio je danas da oni koji vjeruju u brzu i potpunu integraciju Evropske unije ne shvataju šta većina ljudi zaista želi i istakao da je sadašnja generacija evropskih političara odgovorna za stvaranje utopije o Evropi bez nacionalnih granica.

Opsednuti idejom brze i potpune integracije, propustili smo da primjetimo da obični ljudi, građani Evrope, ne dijele naš evroentuzijazam, rekao je Tusk.

Umjesto toga, dodao je, novi pokreti i ideje suprotni su idealima Evrope koja bi bila ujedinjenija nego što je sada, a oni postaju sve popularniji.

U vezi s tim, Tusk je naveo da će u Britaniji 23. juna biti održan referendum o ostanku u EU, kao i da u Francuskoj i Holandiji, pa čak i u Njemačkoj, jačaju partije i pokreti koji su izraziti protivnici Evropske unije.

Prema njegovim riječima, potpuno evropsko jedinstvo možda ne bi bio najbolji odgovor na to.

Avet razlaza se nadvio nad Evropom, a čini mi se da vizija federacije ne bio najbolji odgovor na to, rekao je Tusk, prenosi AP.

Oni koji su razočarani velikom vizijom budućnosti, dodao je, traže da se sa sadašnjom realnošću nosimo mnogo bolje nego što smo to do sada radili, jer su danas evroskepticizam, ili čak evropesimizam, postali alternativa tim iluzijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije