Svijet

Tusk: Ostaje otvoreno pitanje o dužini odlaganja Brexita

Tusk: Ostaje otvoreno pitanje o dužini odlaganja Brexita
Foto: Arhivska fotografija | Tusk: Ostaje otvoreno pitanje o dužini odlaganja Brexita

LONDON - Lideri Evropske unije (EU) spremni su da dozvole kratko odlaganje datuma istupanja Velike Britanije iz članstva u Uniji.

Oni su spremni da to kratko odlože ukoliko bi britanski parlament "pozitivno glasao" o sporazumu koji su London i Brisel već postigli, izjavio je predsjednik Evropskog saveta Donald Tusk.

"U svjetlu konsultacija koje sam posljednjih dana imao sa rukovodiocima EU, vjerujem da je kratko odlaganje moguće ali pod uslovom da (britanski poslanici) pozitivno glasaju o sporazumu o povlačenju", rekao je Tusk novinarima.

Predsjednik Evropskog savjeta je rekao da je ostaje otvoreno pitanje o dužini odlaganja Brexita.

Britanska premijerka Tereza Mej zatražila je od EU da odlaganje bude do 30. juna što su neki lideri Unije ocijenili da je to kasno i da bi moglo da izazove političke i pravne posljedice.

Lideri EU će na dvodnevnom samitu koji sutra počinje u Briselu razgovarati o tom pitanju.

"Ako oni (lideri) prihvate moje preporuke sa pozivitnim glasanjem u Predstavničkom domu (britanskog parlamenta) naredne nedjelje, onda bismo mogli da formalizujemo odluku o odlaganju u pisanoj formi", dodao je Tursk koji nije isključio mogućnost novog samita EU naredne nedjelje.

Premijerka Mej je rekla da će ponovo organizovati glasanje o sporazumu ali nije navela datum. Britanski parlament je već dva puta odbacio sporazum.

"Iako nada u pozitivan ishod blijedi, djeluje čak i nestvarno, i ako postoji vidljiv i opravdan zamor od Brexita ne možemo odustati od traženja pozitivnog rješenja sve do posljednjeg trenutka, ali bez ponovnog otvaranja Sporazuma o povlačenju", poručio je Tusk.

"Prijedlog Tereze Mej koji se odnosi na odlaganje do 30. juna otvara čitav niz zakonskih i političkih pitanja", kaže Tusk i navodi da će se o tome raspravljati 21. marta na samitu EU lidera u Briselu.

 

Kako je rekao, ako lideri odobre njegove preporuke, a Britanski parlament pozitivno glasa sljedeće nedjelje, produžetrak će moći da se finalizuje i formalizuje u pismenoj formi.

Tusk kaže i da se trenutno ne planira vanredni samit EU lidera za sljedeću nedjelju, ali da neće oklijevati da ga sazove ukliko se ukaže potreba.

Velika Britanija bi po ranije utvrđenoj proceduri trebalo 29. marta da napusti EU, ali zbog nemogućnosti usaglašavanja britanske pozicije o uslovima izlaska sva su očekivanja da će rok biti produžen.

Stav Brisela je da bi odlaganje moglo da se odobri samo do kraja maja odnosno da bi Ujedinjeno Kraljevstvo trebalo da formalno napusti Uniju prije održavanja evropskih izbora zakazanih za 23. maj.

Španski premijer Pedro Sančez rekao je i potrebno više socijalne pravde u EU i opisao socijaldemokratiju "kao DNK-a Evrope", a kritikovao je i pristalice Brexita navodeći da "sada Britanci otkrivaju šta bi život bez Evrope mogao da znači" i da su glasanjem za odlazak iz EU "glasali za smanjenje bogatstva, više ograničenja, manji uticaj i veći gubitak stvarnih, opipljivih koristi", navodi Politiko.

Sančez je dodao i da će Španija "zadržati konstruktivnu poziciju kako bi se postigao Brexit na vrijeme", ali i da će zahtijevati detaljno objašnjenje od britanske vlade kako bi opravdalo eventualno produženje.

“Ako se predloži produžetak, London treba da nam kaže zašto, sa kojim ciljem i koliko dugo. Nije rješenje da se vrtimo u krug”, naglasio je španski premijer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije