Svijet

Tusk: Potrebna saradnja sa Evropom da bi se izbjegli trgovinski ratovi

Tusk: Potrebna saradnja sa Evropom da bi se izbjegli trgovinski ratovi
Foto: Tanjug/AP | Tusk: Potrebna saradnja sa Evropom da bi se izbjegli trgovinski ratovi

PEKING - Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk pozvao je danas predsjednika SAD Donalda Trampa, njegovog ruskog kolegu Vladimira Putina i Kinu da sarađuju sa Evropom kako bi izbjegli trgovinske ratove i spriječili sukobe i haos.

Obraćajući se na otvaranju samita Kine i EU u Pekingu, Tusk se osvrnuo na samit Putina i Trampa, koji će danas biti održan u Helsinkiju, prenio je AP.

"Svi smo svesni činjenice da se arhitektura sveta menja pred našim očima i naša je zajednička odgovornost da to učinimo promenom na bolje", poručio je Tusk.

On je dodao da Evropa, Kina, SAD i Rusija imaju zajedničku dužnost da ne unište globalni poredak, već da ga poboljšaju reformišući pravila međunarodne trgovine.

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk izjavio je da su Evropska unija i Sjedinjene Američke Države najbolji prijatelji i da onaj ko tvrdi suprotno širi lažne vijesti.

On je to poručio nakon izjave američkog predsjednika Donalda Trampa, koji je EU nazvao "neprijateljem" SAD, kada je riječ o trgovini.

"Amerika i EU su najbolji prijatelji. Ko god kaže da smo neprijatelji širi lažne vijesti", napisao je Tusk na Tviteru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije