Svijet

Tusk budući predsjednik Evropskog savjeta

Tusk budući predsjednik Evropskog savjeta
Tusk budući predsjednik Evropskog savjeta

Lideri Evropske unije imenovali su poljskog premijera Donalda Tuska za nasljednika Hermana Van Rompeja na čelu Evropskog savjeta, dok će Ketrin Ešton naslijediti italijanska šefica diplomatije Federika Mogerini, objavio je Van Rompej na svom Tviter nalogu.O ovim nominacijama će se glasati u Evropskom parlamentu.

Poljski premijer Donald Tusk koji je večeras izabran za predsjednika Evropskog savjeta rekao je da je u Evropi moguće kombinovati fiskalnu disciplinu i ekonomski rast.

"Moje iskustvo kao premijera ukazuje da je moguće kombinovanje fiskalne discipline, na jednoj strani, i privrednog rasta na drugoj", izjavio je poljski premijer na konferenciji za novinare u Briselu.

Tusk je obećao da će se zalagati da Velika Britanija ostane članica EU, jer, kako je rekao, "niko razuman ne može zamisliti EU bez Velike Britanije".

On je rekao da njegovo imenovanje na čelu Evropskog savjeta predstavlja jak signal za Poljsku da u budućnosti postane članica evrozone, ali da će konačnu odluku o tome donijeti Poljska.

Kada je riječ o situaciji u Ukrajini, Tusk smatra da EU mora biti hrabra, ali ne treba da povlači radikalne poteze.

Tusk će funkciju predsjednika Evropskog savjeta preuzeti 1. decembra od Hermana van Rompeja. Ovaj poljski diplomata biće na čelu Evropskog savjeta do 31. decembra 2017. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije