Svijet

Tusk u pismu Ciprasu odbio produžetak pomoći

Tusk u pismu Ciprasu odbio produžetak pomoći
Tusk u pismu Ciprasu odbio produžetak pomoći

BRISEL - Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk je grčkom premijeru Aleksisu Ciprasu rekao kako ne vidi volju među državama članicama da pristanu na Ciprasov zahtjev za produženje kredita za pomoć.

"Nakon konsultacije sa liderima, a u odsustvu novih elemenata, nisam uočio spremnost da se postupi suprotno pozicijama koje su ministri finansija izrazili na sastanku 27. jula", piše u Tuskovom pismu, koje je bilo dostupno Rojtersu, poslatom u odgovor na Ciprasov zahtjev da se kreditiranje Grčke produži za još mjesec dana.

Ovo pismo odslikava zbijanje redova lidera EU nakon što je Cipras zakazao referendum o ponudi kreditora "keš za reforme", podstičuće Grke da tu ponudu odbace.

Tusk ističe kako je proces pregovora dogovoren na samitu država članica evrozone prošlog ponedjeljka i potvrđen na sastancima u četvrtak i petak.

"Nažalost, vaša vlada je napustila pregovore o programu pomoći", rekao je on i istakao kako nakon isteka dosadašnjeg programa pomoći sutra Grčka može da zatraži novu pomoć.

"U Evropi vrata za pregovore ostaju uvijek otvorena u duhu solidarnosti i odgovornosti", zaključio je Tusk u pismu Ciprasu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije