Svijet

Tužilac povrijeđen, otmičari ubijeni u Istanbulu?

Tužilac povrijeđen, otmičari ubijeni u Istanbulu?
Tužilac povrijeđen, otmičari ubijeni u Istanbulu?

ISTANBUL - Kako prenose mediji, tužilac je povrijeđen, a otmičari ubijeni u akciji policije u zgradi suda u Istanbulu.

Istovremeno je na sajtu povezanom sa turskom zabranjenom radikalnom ljevičarskom grupom, čiji su pripadnici upali u zgradu suda i gdje su kao taoca držali tužioca Mehmeta Selima Kiraza, objavljeno je da su talac, kao i napadači ranjeni.

Agencija Rojters je prenijela da je ovaj tvit okačen ubrzo nakon što se čula pucnjava u zgradi i pošto su viđena dva vozila Hitne pomoći kako se odvoze. Navodi se i da su u pitanju tri otmičara.

Nekoliko minuta prije toga, u zgradi suda, odjeknula je eksplozija.

Osim toga, agencije su, pozivajući se na izjave svjedoka prenijele i da se čula pucnjava, prenosi B92.

Agencija Rojters, navodi da se čula pucnjava i da se iz zgrade širi dim, dok AFP prenosi da se čula eksplozija.

Ispred zgrade su pripadnici bezbjednosnih snaga, a ljekari Hitne pomoći su viđeni kod zadnjeg ulaza u zgradu suda, dodala je britanska agencija.

Prije nekoliko časova, šef istanbulske policije je izjavio da su u toku pregovori sa dvojicom napadača.

Marksistička Revolucionarna narodnooslobodilačka partija - Front (DHKP-C) objavila je fotografiju tužioca sa prislonjenim pištoljem na čelo.

U međuvremenu je istekao rok koji su napadači dali tužiocu da saopšti identitet policajaca za koje tvrde da stoje iza ubistva Elvana.

Među zahtjevima je i javno priznanje preko televizije odgovornih policajaca, kao i oslobađanje ljudi koji su uhapšeni zbog učestvovanja u mitinzima solidarnosti, organizovanim poslije smrti tinejdžera.

U početku je rad u sudnicama nastavljen, ali sat vremena poslije napada televizijske stanice su javile da su bezbjednosne snage evakuisale zgradu da bi se "pripremile za pokretanje operacije sa ciljem okončanja krize", navodi list.

Turska agencija Dogan je prenijela izjavu ministra energetike Tanera Jildiza koji je rekao da "nije ispravno povezivati nestanak struje sa incidentom u sudnici".

Marksistička Revolucionarna narodnooslobodilačka partija - Front postoji od 1978. godine. Odgovorna je za više ubistava i samoubilačkih napada. Turska, SAD i EU je tretiraju kao terorističku grupu, prenijela je Russia Today.

Vjeruje se da je grupa odgovorna za napade na tursku policiju 2001. godine, a 10. septembra iste godine izvela je samoubilački napad u kojem su ubijene tri osobe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije