Svijet

Tužilaštvo: Napadač iz Nice podržavao ID

Tužilaštvo: Napadač iz Nice podržavao ID
Tužilaštvo: Napadač iz Nice podržavao ID

PARIZ - Vozač kamiona koji je na šetalištu u Nici prošle nedjelje ubio 84 osobe je prije napada otvoreno izrazio podršku samozvanoj Islamskoj državi i na internetu je pretraživao informacije o napadu na noćni klub u Orlandu u SAD, u kojem je islamski ekstremista ubio 50 osoba, pokazala je istraga francuskih vlasti.

Državni tužilac Fransoa Molins, koji rukovodi istragama terorističkih napada, izjavio je da je napadač, 31-godišnji Tunišanin Mohamed Lahuaiej Bulel, sasvim izvjesno planirao napad izvršen na Dan pada Bastilje 14. jula, prenijela je agencija AP.

On je uoči napada više puta, u cilju izviđanja, kamionom prošao šetalištem na kojem će kasnije izvršiti krvoproliće, rekao je Molins, dodajući da to ukazuje da je napad izvršen sa predumišljajem.

Napadač je tokom dana u kojem je izvršio napad napravio nekoliko selfija na šetalištu u Nici, a 4. jula je unajmio kamion kojim će kasnije izvršiti napad.

Tužilac je takođe naveo da je Bulel, koji u prošlosti nije bio posebno religiozan, radikalizovan u veoma kratkom roku.

On je naveo i da je pregledom Bulelovog računara i telefona otkriveno da je on na internetu pretraživao podatke o ID i drugim džihadističkim grupama, kao i da je gledao snimke nasilja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije