Svijet

Tužilaštvo traži svjedoka koji je vidio raketu BUK

Tužilaštvo traži svjedoka koji je vidio raketu BUK
Tužilaštvo traži svjedoka koji je vidio raketu BUK

AMSTERDAM - Holandsko tužilaštvo saopštilo je danas da traži svjedoka koji je vidio da je ispaljena raketa iz sistema BUK ruske proizvodnje na malezijski avion na letu MH17, što je "glavni scenario" istrage o padu aviona sa 298 putnika i članova posade, prošle godine, na istoku Ukrajine.

"I dalje postoji više od jednog scenarija, ali scenario BUK rakete ima mnogo pitanja bez odgovora i zato smo uputili poziv", rekao je portparol holandskog tužilaštva Vim de Bruin, prenijela je agencija Rojters.

Stanovnik Luganska, koga je Rojters citirao da je vidio kada je raketa zemlja-vazduh, lansirana sa teritorije koju su držali proruski aktivisti, oborila malezijski avion MH17, tvrdi da je to bio lažni intervju.

Pjotr Fedotov, stanovnik sela Červoni Zovten u regonu Luganska, rekao je danas za Russia Today da Rojtersov dopisnik "nije bio precizan" u svom izvještaju.

Tokom intervjua, Fedotov je kao svjedok u kameru opisao da je raketa ispaljena sa teritorije koju drži ukrajinska armija, a kasnije, kad je kamera isključena, da je bila lansirana iz pobunjeničke oblasti. Upitan zašto je prvo tvrdio suprotno, on je naveo da se plašio pobunjenika, navela je agencija.

"Kada smo razgovarali o Boingu pred kamerom objasnio sam sve kako je bilo, a stvari koje sam navodno rekao kad je ona isključena izmislio je novinar, jer mi nismo bez kamere nikada razgovarali o avionu", rekao je navodni svjedok ispaljivanja rakete.

Rojters navodi da su seljaci u istočnoj Ukrajini rekli njihovom dopisniku ranije ove godine da su vidjeli projektil da direktno leti iznad njihovih glava neposredno prije nego što je pogođen malezijski avion 17. jula prošle godine, pružajući najdetaljnije podatke, do danas, koji ukazuju da je raketa bila lansirana sa teritorije pod kontrolom proruskih pobunjenika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije