Svijet

U Austriji otkriveno 37,7 miliona evra italijanske mafije

U Austriji otkriveno 37,7 miliona evra italijanske mafije
Foto: N.N. | U Austriji otkriveno 37,7 miliona evra italijanske mafije

BEČ - Austrijske vlasti zaplijenile su 37,7 miliona evra, novac koji je u vlasništvu italijanske mafije, saopštila je danas policija.

Novac se nalazio na žiro računima, uložen je bio u privatne fondacije, jednu firmu i vrijednosne papire.

Osumnjičeni, koji stoje iza ovog novca, prema Saveznoj kriminalističkoj službi, su članovi jednog poznatog mafijaškog klana, koji na jugu Italije upravlja ilegalnim igrama na sreću.

"Ilegalno zarađeni novac je skriven i opran preko mreže koja je išla preko cijelog svijeta", istakao je portparol Kriminalističke službe Vincenc Krigs-Au.

U Austriji je taj novac preko jedne mreže firmi i fondacija korišćen za kupovinu nekretnina.

Inače austrijske vlasti djelovale su na zahtjev za pravnu pomoć koju su sredinom novembra dobile od strane državnog tužilastva italijanskog regiona Kalabria.

Novac je zaplenjen neposredno prije nego što su osumnjičeni pokušali da izvrše prvo podizanje u vrijednosti od pet miliona evra.

"Ovaj slučaj je još jednom pokazao koliko je važna prekogranična saradnja u borbi protiv organizovanog kriminala. Timskim radom i profesionalnim i brzim djelovanjem ostvaren je ovaj uspjeh", pohvalio je ministar unutrašnjih poslova Austrije Herbert Kikl.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije