Svijet

U Donjecku 2. novembra izbori

U Donjecku 2. novembra izbori
U Donjecku 2. novembra izbori

DONJECK - Samoproglašena Donjecka Narodna Republika (DNR) će 2. novembra održati izbore, iako je predsjednik Ukrajine Petro Porošenko potpisao novi zakon o specijalnom autonomnom statusu istočnih regiona Ukrajine, izjavio je danas premijer DNR Aleksandar Zaharčenko.

"Mi nećemo priznati ovaj zakon. On se ne odnosi na nas zato što ga je potpisao predsjednik druge zemlje. Mi se spremamo da održimo izbore 2. novembra i nećemo odustati od nezavisnosti. Smatramo da je naša teritorija nelegalno okupirana", rekao je Zaharčenko, prenosi TAS.

Porošenko je u četvrtak potpisao zakon o tzv. specijalnom statusu Donjeckog regiona tokom tri godine. Ovaj zakon je zasnovan na sporazumu postignutom početkom decembra u Minsku.

Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov je danas izjavio da je zakon o specijalnom statusu Donjeckog regiona samo formalnost.

"To su samo namere, samo prazne želje u obilku u kome je zakon potpisan", kazao je Avakov, preneo je TAS.

Povodom planiranih izbora u Donjeckom regionu oglasio se i predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo koji je rekao da izbore u samoproglašenim republikama Donjecka i Luganska treba sprovesti u skladu sa ukrajinskim zakonom, navodi RIA Novosti.

"Sada su važne tri stvari. Prvo treba da se uvjerimo da se prekid vatre poštuje, zatim da lokalni izbori u delu Ukrajine treba da budu sprovedeni uz apsolutno poštovanje ukrajinskog zakona i na kraju situacija na granici mora biti pod kontrolom i to mora biti potvrđeno", izjavio je on novinarima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije