Svijet

U Donjecku napeto, u Lugansku "relativno mirno"

U Donjecku napeto, u Lugansku "relativno mirno"
U Donjecku napeto, u Lugansku "relativno mirno"

KIJEV - Situacija u Donjecku je napeta i u svim dijelovima grada čuju se eksplozije, saopštile su danas gradske vlasti, dok je ukrajinski vojni portparol Andrej Lisenko saopštio da je u Lugansku situacija "relativno mirna", kao i da je za proteklih 24 sata u borbama poginuo jedan ukrajinski vojnik a ranjeno njih pet, prenijele su ukrajinske agencije.

Donjecke gradske vlasti saopštile su da je u rano popodne situacija bila napeta i da se čuju kanonade u svim oblastima grada, o čemu svjedoče žitelji tog grada na istoku Ukrajine, prenijela je agencija UNN.

Lisenko tvrdi, kako prenosi ta agencija, da je na aerodrom Donjeck  pucano višecevnim raketnim bacačem "Grad" iz naselja Jakovljevka, jednog od rejona Donjecka, i iz pravca rudnika "Kirov".

Rojters je javio da se u sjevernim dijelovima tog grada, koji je prije rata imao oko million stanovnika, čula snažna artiljerijska vatra i da se crni dim vije iznad aerodroma, koji je pod kontrolom vladinih snaga, dok sam grad kontrolišu proruske snage.

Predstavnik ukrajinskog Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu rekao je da je situacija u Lugansku "relativno mirna" i da se u tom drugom regionalnom centru na istoku Ukrajine ne čuje paljba.

Lisenko je dodao da i dalje nije moguće snabdjevanje strujom i da nema vode.

Na brifingu je Lisenko naveo da je od trenutka proglašavanja prekida vatre, po potpisivanju Protokola iz Minska 5. septembra, poginulo šest ukrajinskih vojnika, a da su proruske snage pucale na ukrajinsku vojsku 166 puta, koja "odgovara samo uzvratno radi odbrane pozicija".

Itar-Tas s je iz Donjecka javio je, pozivajući se na izvore bliske rukovodstvu samoproglašene Donjecke Narodne Republike, da predstoji skoro usaglašavanje razmjene zarobljenika, po principu "70 za 70".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije