Svijet

U Francuskoj usvojen kontroverzni antiteroristički zakon

U Francuskoj usvojen kontroverzni antiteroristički zakon
Foto: Ilustracija | U Francuskoj usvojen kontroverzni antiteroristički zakon

PARIZ - Francuski parlament usvojio je kontroverzni antiteroristički zakon kojim se znatno proširuju ovlaštenja vlasti u borbi protiv terorizma, prenijeli su francuski mediji.

Lokalni mediji navode da novi zakon omogućuje da neke od mjera tokom vanrednog stanja u Francuskoj, koje prestaje 1. novembra, postanu stalna ovlaštenja vlasti, a pojedini kazneni elementi novog zakona biće razmatrani na godišnjem nivou.

Novim zakonom biće odobren kućni pritvor za osobe za koje se smatra da su potencijalni džihadisti, a koje nisu optužene za konkretno krivično djelo. U tim slučajevima je moguće i nošenje elektronske narukvice, koju bi potencijalni džihadisti nosili kada napuštaju kuću, kao i obavezno javljanje policiji jednom dnevno.

Prema novom zakonu, policija može da pritvori sumnjivo lice na četiri sata, koliko je dovoljno da zaplijeni lični sumnjivi materijal tokom pretresa mjesta boravka osumnjičenog.

Francuski mediji prenose da visoki zvaničnici francuske Vlade u bilo kom regionu mogu da narede zatvaranje džamije na šest mjeseci, ukoliko saznaju da lokalni imami podstiču na terorističke napade ili veličaju terorizam, za šta im neće biti potrebni dokazi kako bi donijeli odluku o zabrani rada džamije, prenosi AFP.

Zakon predviđa i to da vlasti mogu da zatvore područja prilikom organizovanja većih događaja, za koje se smatra da bi mogli da budu meta terorističkih napada.

Francuske vlasti će moći i da pojačaju kontrolu u pograničnim područjima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije