Svijet

U Iraku pronađena masovna grobnica sa 4.000 tijela

U Iraku pronađena masovna grobnica sa 4.000 tijela
U Iraku pronađena masovna grobnica sa 4.000 tijela

Nedaleko od Mosula, u kojem se trenutno vodi operacija protiv terorista DAEŠ-a, pronađena je najveća masovna grobnica u Iraku, u kojoj se, kako se pretpostavlja, nalazi oko 4.000 tijela, prenosi „Telegraf“.

Prema pisanju lista, ogroman krater nalazi se u oblasti Hasfa nedaleko od puta koji povezuje Mosul s iračkom prestonicom Bagdadom. Teroristi DAEŠ-a ubijali su iračke vojnike zarobljene 2014. godine i bacali njihova tela u ovu jamu. 

Prema riječima lokalnih žitelja, ubistva u Hasfi počela su šest mjeseci pošto su teroristi DAEŠ-a na ljeto 2014. godine zauzeli Mosul. 

Očevici prenose da je većina žrtava strijeljana, a jama je, prema njihovim procjenama, bila duboka više od 400 metara prije nego što su u nju počeli da bacaju tela. 

Jedan od očevidaca ovih događaja saopštio je da je pod prisilom morao da gleda kako teroristi u toku samo jednog dana ubijaju oko 2.000 policajaca i vojnika, među kojima je bio i njegov rođak.

U drugom slučaju, Mahmud je bio očevidac guranja autobusa punog Jezida u jamu. 

Do juna 2015. godine teroristi su zatrpavali krater zemljom, nakon što su unutra ubacili napunjene kontejnere i dijelove betonskih zidova. 

Protekle sedmice premijer Iraka Hajder el Abadi objavio je da je počela operacija oslobađanja zapadnog dela Mosula od DAEŠ-a. U petak su iračke vladine snage oslobodile vojnu bazu i selo na jugozapadu od Mosula i ušle u stambene četvrti u zapadnom delu grada. Iračka vojska je preuzela potpunu kontrolu nad aerodromom. 

Istočni Mosul potpuno je oslobođen od terorista tokom operacije iračke vojske i koalicije na čelu sa SAD u oktobru prošle godine.

(telegraf/sputnik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije