Svijet

U Jemenu 28 mrtvih u eksplozijama

U Jemenu 28 mrtvih u eksplozijama
U Jemenu 28 mrtvih u eksplozijama

SANA - U eksplozijama koje su izbile u Sani poslije vazdušnih napada međunarodne koalicije na taj grad, poginulo je 28 ljudi, naveli su jemenski ljekari.

Bombardovanje skrovišta oružja u glavnom jemenskom gradu Sani izazvalo je masovne eksplozije, a među stradalima je i troje zaposlenih televizije Al Jemen Al Jum, uključujući jednog novinara, precizirali su isti izvori.

To su najsnažnije eksplozije koje su potresle Sanu od kako su prošlog mjeseca počeli vazdušni udari međunarodne koalicije, predvođene Saudijskom Arabijom, protiv šiitskih pobunjenika Hutija.

Gradom je odjekivala i snažna protivvazdušna paljba. Tresli su se prozori i stanovnici su bježali u skloništa.

Na meti je bilo skrovište oružja u planinskim predgrađima Sane, koje je tokom tronedjeljne vazdušne kampanje gađano nekoliko puta.

Saudijska Arabija i njeni saveznici počeli su 26. marta vazdušne udare na položaje Hutija u Jemenu, koji su u septembru osvojili Sanu i velike dijelove zemlje, uz pomoć bezbjednosnih snaga lojalnih bivšem predsjedniku Aliju Abdulahu Salehu.

Zapadne zemlje i sunitske arapske zemlje navode da Huti dobijaju naoružanje od Irana, što i Teheran i pobunjenici poriču, mada je Iran obezbjeđivao političku i humanitarnu pomoć toj grupi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije