Svijet

U Libiji oslobođen oteti italijanski inženjer

U Libiji oslobođen oteti italijanski inženjer
U Libiji oslobođen oteti italijanski inženjer

RIM - Italijanski inženjer Đanluka Salvijato, koji je otet u Libiji u martu, oslobođen je i noćas je avionom doletio kući, saopštilo je danas italijansko ministarstvo spoljnjih poslova.

Nije, međutim, saopšteno kako je Salvijato (48) oslobođen samo nekoliko dana poslije oslobađanja drugog Italijana Marka Valize (54) koji je bio talac četiri mjeseca.

Libijski izvori su za AFP rekli da je Valiza oslobođen nakon što je otmičarima plaćena otkupnina od oko milion evra.

Salvijato je otet 22. marta u Tobruku, koji se nalazi blizu egipatske granice, gdje je radio za italijansku građevinsku firmu "Enriko Ravaneli" na projektu kanalizacije.

Vladao je veliki strah za njegovo zdravstveno stanje zato što je dijabetičar, a lijkovi koje mora redovno da uzima pronađeni su u automobilu iz koga je otet.

Međutim njegova majka Đelzomina Salvijato je danas izjavila da je njen sin dobro.

"Kada sam to čula toliko sam plakala i onda sam, konačno, mogla mirno da spavam. Noćna mora je završena", rekla je ona italijanskoj agenciji ANSA.

Spremnost Italije da plaća otkup za svoje državljani koje su oteti predstavlja kontroverzno pitanje za neke saveznike iz NATO, prevashodno Velike Britanije i SAD, koji tvrde da se time otmičari samo ohrabruju da nastave sa otmicama i da se novac od otkupa može upotrijebiti za finansiranje terorističkih napada.

Poslije Salvijatovog oslobađanja ne zna se sudbina još četiri italijanska državljana u zonama sukoba.

Humanitarne radnice Vanesa Marculo i Greta Rameli nestale su u julu ove godine u Siriji, gde je u julu 2013. otet i jezuitski sveštenik Paolo dal'Oljo.

Još jedan humanitarni radnik Djovani lo Porto nestao je u plemenskom području duž pakistansko-avganistanske granice u januaru 2012.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije