Svijet

U Moskvi 18.000 bezbjednjaka, ni muva ne može neopaženo da preleti

U Moskvi 18.000 bezbjednjaka, ni muva ne može neopaženo da preleti
U Moskvi 18.000 bezbjednjaka, ni muva ne može neopaženo da preleti

MOSKVA - Dan pobjede nad fašizmom, 9. maja, biće održan uz izuzetno jake mjere bezbjednosti u Moskvi i drugim gradovima nakon što su sprečeni planirani napadi za Dan pobjede.

Ruske službe ništa ne prepuštaju slučaju - u ruskoj prestonici i drugim gradovima ove zemlje već su preduzete veoma opsežne mjere bezbjednosti i gotovo da ni ptica ne može da preleti.

U periodu od 1. do 10. maja samo u glavnom gradu Rusije je angažovano oko 18.000 bezbjednjaka - policajaca, kinologa, pripadnika specijalnih jedinica - OMON, Nacionalne garde i privatnih firmi koje se bave obezbjeđenjem objekata i događaja, prenosi Sputnjik.

Takođe, na ulicama i oko Crvenog trga tradicionalno će biti postavljene „bezbednosne barijere“, odnosno metal detektori, a policija će tu ponaosob proveravati i svakog građanina koji se uputio ka centru, kao i njihove torbe.

Federalna služba bezbednosti (FSB) objelodanila je da su teroristi iz Srednje Azije namjeravali da otvore vatru na prolaznike tokom masovne šetnje, po nalogu lidera međunarodnih terorističkih organizacija aktivnih na teritoriji Sirije i Turske. Pretpostavlja se da je meta terorista bio „Besmrtni puk“, jedna od najmasovnijih akcija Dana pobjede, u kojoj će učestvovati, kako se procenjuje, oko pola miliona ljudi.

Kod uhapšenih terorista je pronađena velika količina oružja i eksplozivnih naprava, a prema nezvaničnim podacima, oružje je stiglo iz Ukrajine.

Prema riječima moskovske policije, ruski bezbjednjaci sada rade punom parom i čine sve da djeluju preventivno i da spreče eventualne terorističke napade uoči predstojećeg praznika posvećenog 71. godišnjici pobjede nad fašizmom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije