Svijet

U Moskvi i dalje problemi zbog snijega

U Moskvi i dalje problemi zbog snijega
U Moskvi i dalje problemi zbog snijega

MOSKVA - Situacija na ulicama Moskve, u kojoj su zbog snježnih padavina juče saobraćajne gužve dostigle maksimalan nivo, nešto je bolja.

Sve gradske magistrale do jutra su očišćene od snijega, javile su danas ruske agencije.

Moskovski sekretarijat za saobraćaj saopštio je da počinje normalizovanje stanja sa gradskim saobraćajem, koje je i dalje komplikovano.

Prema riječima zamjenika gradonačelnika Pjotra Birjukova, sa ulica Moskve je za protekla 24 sata prikupljeno i odveženo približno 400.000 kubnih metara snijega.

Birjukov je za RIA Novosti rekao da je u borbi sa snježnim nanosima angažovano 16.500 tehničkih sredstava za prikupljanje snijega a da komunalne službe rade 24 sata na uklanjanju snijega.

Na ulicama grada radi 36.000 radnika službe gradske čistoće, rekao je on.

Čiste se pješačke staze, prilazi metrou, autobuske stanice, prostor oko trgovinskih radnji, parkinzi.

Agencija TAS S izvještava da su saobraćajne gužve u Moskvi u četvrtak dostigle maksimalnih rekordnih 10 stepeni i da je grad bio blokiran skoro 12 sati, a da je pola sata poslije ponoći taj nivo smanjen na osam i kasnije na šest, te da se vozila i dalje kreću otežano.

Tokom noći je trajao zastoj na kružnom autoputu oko Moskve (MKAD), na čijim pojedinim dionicama su se vozila kretala u nekim intervalima do deset kilometara na sat.

Za 24 sata u Moskvi je palo skoro 17 centimetara snijega a, kako navodi ruska državna agencija, na otklanjanju posljedica i odvoženju snijega radiće se i danas i čitavu noć u petak.

Gradski prevoznik "Mosgortrans" povećao je broj vozila za 30 odsto (3.000) na svojim linijama zbog loših vremenskih uslova.

Uprava saobraćajne policije Moskve saopštila je da je tokom protekla 24 sata u Moskvi bilo 1.872 saobraćajnih nesreća u kojima nije bilo žrtava, ali je u 19 udesa povrijeđena 21 osoba.

Moskovska saobraćajna policija apelovala je na vozače da voze izuzetno oprezno i poštuju propisanu udaljenost vozila i ograničenja brzine, kao i da izbjegavaju naglo kočenje i poštuju saobraćajne znake i uputstva saobraćajaca, navodi TASS.

RIA Novosti je prenijela prognozu Centra "Fobos" da će u Moskvi poslednjeg dana ove godine mjestimično padati slabiji snijeg, da će za novogodišnju noć biti između devet i 13 stepeni Celzijusovih ispod nule, sa slabim snijegom, a prvog dana 2015. između minus dva i minus sedam stepeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije