Svijet

U Njemačkoj traže da proglase američkog ambasadora personom non grata

U Njemačkoj traže da proglase američkog ambasadora personom non grata
Foto: RSE | U Njemačkoj traže da proglase američkog ambasadora personom non grata

BERLIN - Volfgang Kubicki, zamjenik predsjednika njemačkog parlamenta, pozvao je danas njemačkog ministra spoljnih poslova Hajko Masa da odmah proglasi američkog ambasadora u Berlinu Ričarda Grenela presonom non grata zbog stalnog uplitanja u unutrašnja pitanja zemlje.

"Činjenica da se američki ambasador ponovo upliće u politička pitanja Njemačke više se ne može tolerisati. Pozivam ministra spoljnih poslova Hajka Masa da odmah proglasi Ričarda Grenela personom non grata. Svako ko se, kao američki diplomata, ponaša kao visoki komesar jedne okupacione sile mora da nauči da naša tolerancija ima svoje granice", napisao je Kubicki na "Fejsbuku".

Grenel je juče kritikovao Njemačku zbog odstupanja od zahtjeva NATO-a za ulaganje dva odsto svog budžeta u Alijansu.

Mediji su javili u januaru da je Grenel uputio više pisama velikom broju njemačkih kompanija u kojima navodi da bi Vašington mogao da uvede sankcije Berlinu zbog podrške projektu "Sjeverni tok 2".

Početkom mjeseca, njemački mediji javili su da je Grenel upozorio njemačkog ministra ekonomije Petera Altmajera da će američka administracija ograničiti razmjenu obavještajnih podataka sa Berlinom ako se dozvoli učešće kompaniji "Huavej" u razvoju njemačke telekomunikacione infrastrukture, podsjeća "Sputnjik".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije