Svijet

U Rumuniji protesti vjernika protiv gej filmova

U Rumuniji protesti vjernika protiv gej filmova
Foto: Tanjug/AP | U Rumuniji protesti vjernika protiv gej filmova

BUKUREŠT - Protesti vjernika u Rumuniji prekinuli su projekcije dva filma čije su teme vezane za homoseksualce, pri čemu demonstranti tvrde da takvi filmovi krše tradicionalne vrijednosti, a za sutra u Bukureštu najavljeno je ponovno prikazivanje jednog od spornih filmova.

Demonstranti koji se predstavljaju kao pravoslavni hrišćani upali su 4. februara u bioskopsku salu u trenutku kada se tamo prikazivala francuska drama o sidi "120 otkucaja u minutu" francuskog režisera Robena Kampija, koji je dobio nagradu žirija u Kanu 2017. godine.

Demonstranti su negodovali protiv prikazivanja tog filma u Muzeju rumunskog seljaka jer je, kako ističu "rumunski seljak pravoslavni hrišćanin", prenosi AP.

Oni su pjevali nacionalnu himnu i vjerske pesme dok su drugi držali ikone i transparente na kojima je pisalo "Rumunija nije Sodoma" i "Soroše, ostavi djecu na miru".

Nekoliko dana kasnije, demonstranti su prekinuli projekciju još jednog filma, koji govori o vezi jednog Rumuna i bivšeg romskog osuđenika, pod naslovom "Vojnici: Priča iz Ferentarija", a protest je tada prekinula policija.

Dan Graždeanu, predsjednik Pravoslavnog bratstva, kaže da ti filmovi ne bi trebalo da budu prikazani u muzeju za koji ističe da "nije mjesto za projekcije filmova o niskom moralu, koji prikazuju homoseksualnost, pedofiliju i pornografiju".

Ipak, ponovna projekcija filma "120 otkucaja u minutu" najavljena je za sutra u istom muzeju u kojem je ranije prekinuta zbog protesta.

"Postoji sukob između konzervativaca i liberala u Rumuniji", objašnjava Kristijan Parvulesku, direktor Nacionalne škole političkih studija i javne uprave, dodajući da je Rumunija pod uticajem Mađarske i Poljske.

Kako navodi, i u drugim bivšim komunističkim zemljama dešavaju se slične stvari kao u Rumuniji.

Ovaj spor iznosi na vidjelo podijeljene stavove u Rumuniji kad je riječ o homoseksualnosti, koja je i dalje teška tema u toj državi članici EU gdje je više od 85 odsto stanovništva hrišćanske pravoslavne vjeroispovesti, napominje američka agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije