Svijet

U Španiji bukte požari, evakuacija stanovništva

U Španiji bukte požari, evakuacija stanovništva
U Španiji bukte požari, evakuacija stanovništva

MADRID - U nekoliko španskih provincija izbili su požari zbog kojih se stanovništvo evakuiše.

Vlasti Evropske unije upozoravaju na postojanje izuzetno velikog rizika od njihovog daljeg izbijanja uz visoke temperature vazduha koje se ne snižavaju, javio je Rojters.

Zasad nema izvještaja o mogućim žrtvama zbog relativno ograničenog obima plamena u požarima, koji su prema saopštenju Ministarstva poljoprivrede pogodili još pet španskih provincija.

U južnom andaluzijskom regionu službe za reagovanje u hitnim situacijama angažovale su avion za gašenje požara u blizini sela Luhar na planinama Sijera Nevade iz vazduha.

Plamen je zahvatio približno 1.800 hektara, zbog čega je tokom protekle noći evakuisano oko 600 žitelja.

Vlasti u regionu, u kojem je za danas prognozirana temperatura od 42 stepena Celzijusova, saopštile su da je plamen izbio i u provincijama Huelva i Haen.

Služba Evropske komisije za informacije o šumskim požarima saopštila je da talas toplog vazduha, ipak, predstavlja izuzetan rizik za izbijanje požara u djelovima južne Evrope, pogotovo u centralnoj i južnoj Španiji.

"Za mnoge šumske oblasti u Andaluziji i tom regionu na snazi je visok nivo uzbune", saopštila je i portparol regionalnih vlasti u Granadi.

Španska meteorološka agencija saopštila je u srijedu da se očekuju izuzetno visoke temperature vazduha, iznad 40 stepeni u centralnim provincijama bar još jednu sedmicu.

U Madridu je 6. jula zabilježena rekordno visoka temperatura od 39,9 stepeni, navodi Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije