Svijet

U Španiju stiže 2.200 marinaca

U Španiju stiže 2.200 marinaca
U Španiju stiže 2.200 marinaca

Španija je potpisala sporazum sa SAD kojim se Sjedinjenim Državama dozvoljava da svoje prisustvo u vojnoj bazi jugu Španije učini stalnim, prenosi „Raša tudej“.

Kako se navodi, Moron vazduhoplovna baza će ubuduće biti mjesto za više od 3.000 vojnika SAD, što je tri puta više nego do sada.

Baza će ostati španska teritorija i vojnicima SAD će za sve misije iz baze biti potrebna dozvola Španije, navode zvaničnici, piše B92.

Španska vlada je odobrila sporazum u petak, a komanda Sjedinjenih Država za Afriku nedavno je koristila tu bazu za operacije u borbi protiv širenja ebole na afričkom kontinentu.

Državni sekretar SAD Džon Keri posjetiće Madrid u subotu i ponedjeljak kako bi finiširali sporazum, koji nakon što bude potpisan, ostaje samo da ga ratifikuje španski parlament.

Moron vazduhoplovna baza nalazi se u Andaluziji, najjužnijoj provinciji Španije i nalazi se na manje od sat vremena vožnje od Sevilje.

Bilateralni sporazum o vojnom prisustvu SAD u toj bazi potpisan je 1988. godine i podrazumeva dozvolu vojnicima Sjedinjenih Država za pristustvo u bazi koja mora da se obnavlja svake godine.

U počeku tamo uopšte nije bilo američkih vojnika, međutim, nakon napada na ambasadu SAD u Bengaziju 2012. godine kada su ubijeni ambasador Kristofer Stivens i još troje ljudi, vojnicima SAD je data dozvola za prisustvo u aprilu 2013. godine.

Pentagon sada može da poveća broj vojnika kojih se trenutno u bazi nalazi 850.

Kako se navodi, plan je da oko 2.200 marinaca stigne ubrzo, a broj aviona stacioniranih u bazi može da poraste sa 14 na 40.

Sporazum takođe podrazumeva investiciju od 26 miliona dolara u razvoj baze, navodi „El Pais“.

Španski zvaničnici ističu da će prisustvo vojnika SAD samo doprineti stabilnosti ne samo u Africi već i u Evropi i na Bliskom istoku.

Ističe se da je cilj marinaca da štite interese Sjedinjenih Država u regionu, izvode misije spašavanja i interveništu u regionalnim sukobima i humanitarnim katastrofama. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije