Svijet

U Ukrajini prvi dan bez žrtava

U Ukrajini prvi dan bez žrtava
U Ukrajini prvi dan bez žrtava

Ukrajinska vojska saopštila je da, u protekla 24 sata, nijedan vojnik nije poginuo i da je samo jedan ranjen.

To je prvi dan bez ljudskih žrtava od kada je 15. februara stupio na snagu prekid vatre.

Proruske snage odvele novinare da prisustvuju povlačenju teškog naoružanja sa fronta u istočnoj Ukrajini.

Novinari agencije Rojters su na teritoriji pod kontrolom proruskih snaga prisustvovali povlačenju 10 kamiona sa topovima kroz Makajevku, blizu Donjecka.

Proruske snage su rekle da je artiljerija na putu iz Donjecka u pravcu Amvrosijevke, mjesta koje se nalazi daleko od fronta i blizu ruske granice.

U blizini Amvrosijevke novinari Rojtersa su videli drugi konvoj sa 14 topova koji se takođe uputio u pravcu ruske granice.

Komandant proruskih snaga Eduard Basurin izjavio je da nema planova o daljem vojnom napredovanju.

"To je to. Ne idemo dalje", rekao je Basurin.

Basurin je naglasio da proruske snage i dalje namjeravaju da zauzmu čitavu teritoriju regiona Donjecka i Luganska u istočnoj Ukrajini, uključujući luku Marijupolj, koju drže ukrajinske snage, ali da će to učiniti "kroz pregovore sa ukrajinskom stranom".

Ipak, francuski ministar spoljnih poslova Loren Fabijus upozorava da bi zvanična Moskva mogla da se suoči sa novim sankcijama Evropske unije ukoliko proruske snage na istoku Ukrajine napadnu grad Marijupolj.

"Sada je poseban problem situacija oko Marijupolja. Jasno smo rekli Rusiji da bi se, u slučaju napada separatista na Marijupolj, stanje stvari znatno promjenilo, uključujući pitanje sankcija", rekao je Fabijus za radio Frans info.

"Pitanje sankcija će biti ponovno pokrenuto na evropskom nivou", istakao je francuski šef diplomatije, koji je bio domaćin sastanka kojem su prisustvovale njegove ruske, ukrajinske i njemačke kolege, a koji su tom prilikom ponovo pozvali na poštovanje više puta prekršenog sporazuma o prekidu vatre na istoku Ukrajine.

Zvanični Kijev strahuje da bi Marijupolj, grad sa pola miliona stanovnika, mogao da bude nova meta proruskih snaga, izjavio je ukrajinski ministar spoljnih poslova Pavlo Klimkin.

Zauzimanje Marijupolja bi proruskim snagama otvorilo koridor ka jugu, uključujući već anektirano poluostrvo Krim.

Portparol ukrajinske vlade za antiterorističke opercije Anatolij Stelmak rekao je da proruske snage nastavljaju sa kršenjem prekida vatre na istoku Ukrajine, mada je drugi dan zaredom primjećeno smanjenje granatiranja.

Stelmak je naveo da je registrovano 19 artiljerijskih i minobacačkih napada i da su "pobunjenici koji imaju podršku Rusije" granatirali selo Popasna dva puta u toku noći i nastavili pokušaje da preuzmu položaje ukrajinske vojske u selu Širokine, u blizini strateškog lučkog grada Marijupolj.

Pentagon će poslati manji broj vojnika u Ukrajinu gdje će za oblast medicine na bojnom polju obučavati ukrajinske snage koje se bore protiv proruskih snaga u istočnoj Ukrajini.

Između pet i 10 vojnika će sledeće godine otputovati u zapadnu Ukrajinu na drugu rundu obučavanja pripadnika ukrajinske vojske, koji će poslije toga biti osposobljeni da obučavaju druge vojnike.

SAD su prošle godine obučile oko 300 ukrajinskih vojnika za oblast medicine na bojnom polju, navodi AP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije