Svijet

U Ukrajini uhapšen Srbin?

 U Ukrajini uhapšen Srbin?
U Ukrajini uhapšen Srbin?

BRATISLAVA - Slovački mediji danas su prenijeli navode ukrajinske vojske o hapšenju jednog borca proruskih snaga kod kojeg je pronađen slovački pasoš, navodeći, međutim, da je moguće da se radi o Srbinu.

Savjetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Anton Geraščenko je na svom nalogu na Fejsbuku napisao da, iako uhapšeni pripadnik proruskih snaga ima slovački pasoš, on je vjerovatno srpskog porjekla i u ukrajinsko-proruskom sukobu se borio zajedno sa ostalim Srbima koji tamo ratuju, prenijela je agencija TASR.

Ukrajinski mediji su naveli da dokumenti pronađeni kod uhapšenog glase na ime Miroslav Rohač, sa prebivalištem u slovačkom gradu Banska Bistrica.

On je uhapšen u gradu Ilovajsk, a zatim prebačen u Marijupolj. Geraščenko je naveo da će se sa zarobljenim postupati u skladu sa međunarodnim konvencijama, kao i da će ukrajinske vlasti u vezi ovog slučaja stupiti u kontakt sa ambasadom Slovačke u Ukrajini.

Slovačko Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da čeka zvaničnu potvrdu da je uhapšeni stvarno državljanin te zemlje. "Pasoš je jedno, a osoba drugo. Čak i ako ima slovački pasoš, to ne znači i da je slovački državljanin", izjavio je portparol Ministarstva Boris Gandel.

Danas se, međutim, u slovačkim medijima oglasio Miroslav Rohač iz Banske Bistrice, koji je izjavio da se zbog pisanja tamošnje štampe u kojoj ga povezuju sa sukobima u Ukrajini osjeća šokirano i ljuto.

Rohač, bivši vojnik, izjavio je za TASR da se trenutno nalazi u Banskoj Bistrici i da se njegov pasoš nalazi kod njega. On je iznio pretpostavku da je neko ukrao njegov identitet.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 12. avgusta da angažman srpskih državljana za novac u sukobima na teritoriji Ukrajine nanosi štetu državi.

"Srbija ne učestvuje u tim sukobima. Srbija vodi odgovornu politiku. Nismo u mogućnosti da zakonski reagujemo, ali sve više vodimo računa o licima koja se vraćaju sa teritorije Sirije i Iraka i onih koji u Ukrajini učestvuju u sukobu, pratimo njihovo delovanje u zemlji", rekao je Vučić novinarima.

On je pozvao sve koji ratuju na terotiriji Ukrajine da se vrate u zemlju i brinu o svojim porodicama, jer, kako je istakao, nije njihovo da ratuju u tuđoj zemlji ni za 6.000 dolara, ni za 1.200 dolara, u zavisnosti od toga koliko ih ko plaća.

Vučić je objasnio da je riječ o licima kojih ima i sa ukrajinske i sa proruske strane, da su u 90 odsto slučajeva plaćeni, i rade sa svim najvažnijim obavještajnim službama, istakavši da ne želi da govori o tome kako se oni priključuju proruskim ili drugim snagama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije