Svijet

U inat kćeri Marin: Žan-Mari Le Pen ostaje na čelu Nacionalnog fronta

U inat kćeri Marin: Žan-Mari Le Pen ostaje na čelu Nacionalnog fronta
U inat kćeri Marin: Žan-Mari Le Pen ostaje na čelu Nacionalnog fronta

PARIZ - Apelacioni sud u Versaju potvrdio je presudu nižeg suda da se poništi odluka o smjeni Žan-Mari Le Pena sa pozicije počasnog predsjednika stranke Nacionalni front.

Ovim je bivši lider francuskog desničarskog Nacionalnog fronta Žan-Mari Le Pen zabilježio danas novu pravnu pobjedu, onemogućivši kćerku Marin Le Pen da ga smijeni sa pozicije počasnog predsednika stranke.

Marin Le Pen, koja je sada na čelu desničarske stranke koju je osnovao njen otac, pokrenula je početkom mjeseca glasanje putem pošte o promjeni statuta Nacionalnog fronta, kako bi bila ukinuta pozicija počasnog predsjednika na kojoj se nalazi njen otac. 

Žan-Mari Le Pen je tužio stranku, a sud u Nanteru je odlučio da glasanje treba da bude obustavljeno.

Nacionalni front je uložio žalbu koju je sud u Versaju danas odbacio, potvrdivši odluku nižeg suda.

Sud je presudio da će glasanje biti suspendovano dok ne bude organizovana generalna skupština u skladu sa sadašnjim statutom.

Ovo je treća pravna pobjeda Le Pena u sukobu sa Marin koja je u maju izbacila oca iz stranke zbog kontroverznih izjava o nacističkim gasnim komorama, prenio je AFP.

Međutim, sud je odredio da on bude vraćen među članove budući da njegova suspenzija "krši statut" time što nije navedeno da je riječ o privremenoj mjeri do disciplinskog postupka.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije