Svijet

U pet mjeseci ubijeno ili umrlo osam ruskih diplomata

U pet mjeseci ubijeno ili umrlo osam ruskih diplomata
U pet mjeseci ubijeno ili umrlo osam ruskih diplomata

MOSKVA - Andrej Karlov (62), ruski ambasador u Turskoj ubijen je u Ankari 20. decembra prošle godine.

Na izložbi fotografija pod nazivom 'Rusija u očima Turaka' upucao ga je turski policajac izgovarajući riječi - "Ne zaboravi Siriju!".

Druga smrt nekog ruskog diplomate u mjesec dana tada je samo rijetkima pobudila sumnje. Do kraja marta preminulo ih je još šest.

Isti dan kada je upucan Karlov, u Moskvi je tek nekoliko sati kasnije ubijen i Petr Polšikov (56). Kako su tada ruski mediji prenijeli, mrtvog ga je pronašla žena u spavaćoj sobi. Upucan je u glavu više puta, a preko lica mu je bio položen jastuk. U ruskom ministarstvu spoljnih poslova bio je važna figura za odnose s državama Latinske Amerike, a prethodno je radio u ambasadi u Boliviji.

Najjsvježije ubistvo je ono bivšeg ruskog ambasadora, Denisa Voronenka (45). Ubijen je 23. marta ispred hotela u Kijevu. Voronenko je prošle godine sa ženom pobjegao u Ukrajinu kako bi pomagao tamošnjim vlastima u svrgavanju bivšeg predsjednika Viktora Janukoviča. U februaru 2014. godinepred protestantima je pobjegao iz Ukrajine nakon čega je u parlamentu svrgnut s vlasti. Sadašnji predsjednik, Petro Porošenko ubistvo je nazvao 'činom državnog terorizma Rusije, zemlje koju je (Voronenko) morao da napusti iz političlih razloga'.

Vitalij Čurkin (65), ruski ambasador u UN-u, preminuo je 20. februara nakon što mu je pozlilo na poslu. Neimenovani zvaničnik je na osnovu informacija iz Kabineta za sudsku medicinu grada Njujorka potvrdio da je smrt posljedica srčanog udara. Međutim, pozivajući se na diplomatski protokol Kabinet nije objavio rezultate obdukcije tijela. Zvaničnik čije je riječi prenio "Associated Press" inzistirao je da mu se ne odaje identitet, a u izjavi je dodao i da je obdukcija izvršena krajem februara kada je navedeno da je potrebno daljnje ispitivanje.

Ruski ambasador u Indiji, Aleksandar Kadakin (67) preminuo je 26. januara. Portparol ruske Ambasade u Nju Delhiju rekao je da je Kadakin preminuo nakon kraće bolesti te da nema ništa neobičnog ili sumnjivog što se tiče uzroka smrti. Kadakin je u Indiji radio od 2009. godine, a tamošnji premijer Narenda Modi ga je opisao kao velikog prijatelja Indije koji je naporno radio kako bi ojačao veze dvije države.

Početkom januara umro je i ambasador u Grčkoj, Andrej Malanin (55). Policijski izvori tada su naveli da su im se najprije javili zabrinute kolege nakon što se Malanin nije pojavio na poslu. Policija je 9. januara provalila u stan u kojemu je živio sam i našla ga mrtvog na podu spavaće sobe. U izvještaju je navedeno da je smrt nastupila prirodnim putem, te da nije bilo znakova povreda ili provale.

Oleg Erovikin (61) bivši obavještajni službenik koji je pronađen mrtav u svom autu 26. decembra prošle godine. Moskovska policija nije navela uzroke smrti bivšeg generala FSB-a, krovne ruske obavještajne agencije. Erovikin je takođe bio važna figura u poslovanju ruskog naftnog giganta Rosnjefta, a Ministarstvo se oko njegove smrti kratko izjasnilo da ona nema veze s poslom. Navedeno je da je umro od srčanog udara u šta mnogi sumnjaju. Erovikin je bio blizak s bivšim premijerom Igorom Sečinom, sadašnjim šefom Rosnjefta te se smatra da je obavještajac bio glavna poveznica između njega i Putina. Takođe, pisalo se i o njegovoj ulozi u davanju povjerljivih podataka britanskom obavještajcu Kristoferu Stilu koji je slagao'Trampov prljavi dosje'.

Sergej Krivov (56) bio je još jedan ruski diplomata u SAD-u koji je preminuo u čudnim okolnostima. Policija je primila poziv da se u ruskom konzulatu u Njujorku nalazi čovjek u nesvijesti, a Hitna ga je po dolasku proglasila mrtvim. Prema prvim izvještajima, Krivov je pao s krova i preminuo od povreda glave, ali uskoro su Rusi zauzeli stav da je umro - od srčanog udara. Obdukcija je ipak dala treće rezultate, Krivov je umro od krvarenja u grudnom košu. Krivov je bio zadužen za sprječavanje sabotaže, odnosno brinuo je o tome da američki obavještajci uređajima za prisluškivanje ili sličnim metodama ne naruše privatnost ruskog konzulata. Umro je 8. novembra, na sam dan američkih predsjedničkih izbora.

(24Sata.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije