Svijet

U policiju ušetao sa dva noža i ranio policajce

 U policiju ušetao sa dva noža i ranio policajce
U policiju ušetao sa dva noža i ranio policajce

SIDNJEJ- Osumnjičeni, predstavljen kao Abdul Numan Haider u australskim medijima, stisnuo je ruku dvojici istražitelja te izvukao nož i ubo ih više puta, ranivši jednog od njih u glavu, vrat i stomak.

Mladić kojega su australske obavještajne službe osumnjičile za terorizam ranio je dva policajca nožem prije nego je ubijen a do napada je došlo dan nakon poziva koji su odaslali džihadisti Islamske države zahtijevajući od muslimana da ubijaju zapadne državljane. 

Australija, koja je podigla nivo uzbune zbog opasnosti koju predstavljaju australski pripadnici ekstremističke skupine Islamske države (IS) po povratku s Bliskog istoka, dala je na znanje da vrlo ozbiljno shvaća najnovije prijetnje džihadista. 

Parlament se spremao u srijedu razmatrati pooštravanje antiterorističke legislature koja bi se sastojala u 10 godina zatvora za svaki boravak bez legitimnog motiva u zonama u kojima utočište imaju terorističke skupine. 

Vlasti su objasnile u srijedu da je 18-godišnjak poznat obavještajnim službama, čiji je pasoš poništen prije sedam dana iz sigurnosnih razloga, pozvan u utorak naveče u policijsku stanicu u predgrađu Melbourna na rutinsko ispitivanje agenata za antiterorističku borbu. Osumnjičeni, predstavljen kao Abdul Numan Haider u australskim medijima, stisnuo je ruku dvojici inspektroa te izvukao nož i ubo ih više puta, ranivši jednog od njih u glavu, vrat i stomak. 

Jedan je policajac otvorio vatru i smrtno ranio osumnjičenog koji je kod sebe imao dva noža. 

Oba policajca su hospitalizovana i u stabilnom stanju. 

IS je pozvao u ponedjeljak muslimane da ubijaju "na bilo koji način" državljane zemalja koje pripadaju međunarodnoj koaliciji oformljenoj za borbu protiv IS-a u Iraku i Siriji. 

Australija je spomenuta pored SAD-a, Kanade i Francuske. Jednog je francuskog državljanina u Alžiru otela skupina povezana s IS-om koja prijeti da će ga pogubiti, prenosi Dnevnik.hr. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije