Svijet

U požaru u Londonu 79 osoba nastradalo ili nestalo

U požaru u Londonu 79 osoba nastradalo ili nestalo
Foto: Ilustracija | U požaru u Londonu 79 osoba nastradalo ili nestalo

LONDON - Britanska policija saopštila je danas da je 79 osoba nastradalo ili nestalo u požaru koji je zahvatio višespratnicu u Londonu, prošle nedelje, čime je broj poginulih povećan sa 58, koliko je ranije bilo saopšteno da je nastradalo u nesreći.

Ovoga jutra, bojim se da moram da kažem da se vjeruje da je 79 osoba ili nastardalo ili nestalo, a sa žalošću moram da pretpostavim da su i oni poginuli", rekao je policijski komandant Stjuart Kandi, prenio je AFP.

Gradonačelnik Londona Sadik Kan izjavio je juče da je požar u višespratnici u prijestonici prouzrokovan "greškom i nemarom".

Kan je posjetio crkvu koja se nalazi u blizini 24-spratne zgrade "Grenfel tauer" gdje je prisustvovao službi održanoj u znak sjećanja na žrtve požara koji je izbio u srijedu.

Tom prilikom priznao je da se lokalna zajednica osjeća "frustrirano i bjesno" zbog toga kako se reagovalo na nesreću, prenio je AFP.

"U zajednici vlada osećanje da je prema njima odnos bio loš jer su neki od njih siromašni. Ta tragedija je mogla da se srpiječi i nije morala da se dogodi, a tragedija koju gledamo je posljedica grešaka nemara poltičara i vlade", kazao je Kan.

Britanski ministar finansija Filip Hamond izjavio je nešto ranije da je vlada poštovala bezbjednosne preporuke donijete 2009, a da će izmjene sigurnosnog protokola biti moguće tek nakon zvannične istrage o požaru.

Opozicioni političari optužuju vladu da je ignorisala bezbjednosne preporuke koje su donete 2009. i revidirane 2013. kada je još jedan požar u Londonu usmrtio šest osoba, ali Hamond tvrdi da to nije tačno.

"Očigledno je da smo te preporuke razmotrili kao i to što se sa njima dogodilo. Po mojoj procjjeni, mi smo korektno i primereno odgovorili na te preporuke", rekao je Hamond za BBC.

Oko 600 ljudi živelo je 120 stanova u oblakoderu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije