Svijet

U sukobima među zajednicama u Keniji 75 mrtvih

U sukobima među zajednicama u Keniji 75 mrtvih
U sukobima među zajednicama u Keniji 75 mrtvih

NAJROBI - Oko 75 osoba je ubijeno za četiri dana u sukobima među zajednicama koje su povezanie s krađom stoke na sjeveru Kenije, u regiji u kojoj su takvi sukobi redovni, saopštio je u srijedu Crveni krst.

"Ne mogu se Kenijci u 21. vijeku ubijati između sebe, posebno u zajednicama uzgajivača stoke koji dolaze iz marginalizovane okoline", kazao je Abas Gulet, predsjednik kenijskog Crvenog krsta.

Naoružani muškarci naroda Turkana osumnjičeni su da su u ponedjeljak izveli napad na jedno selo suparničkog naroda Pokot, duž granice između dvije regije gdje su redovni sukobi između dvije zajednice.

Prema riječima jednog lokalnog zvaničnika, nasilje je izbilo kada su ratnici Pokota napali selo Turkanu i ukrali stotinak koza.

Crveni krst trenutno pruža pomoć za oko 350 porodica koje su pobjegle od posljednjeg nasilja.

Krađe stoke i svađe oko izvora vode tradicionalno su česte u seoskim zonama na sjeveru Kenije.

U decembru je UN-ova Kancelarija za koordinisanje humanitarne pomoći saopštila da su sukobi u regiji sve češći zbog velike suše i da su tenzije velike zbog decentralizacije političke vlasti.

U 2014. godini, najmanje 310 ljudi je ubijeno, a više od 220.000 raseljeno zbog sukoba među zajednicama koje je izazvala borba za kontrolu nad zemljom i vodom, krađa stoke i lokalni politički rivaliteti, saopštile su UN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije