Svijet

U sukobima u Maraviju stradalo više od 300 ljudi

U sukobima u Maraviju stradalo više od 300 ljudi
Foto: Reuters | U sukobima u Maraviju stradalo više od 300 ljudi

ANKARA - U sukobima u gradu Maravi, na Filipinima do kojih je došlo između grupe Maute, koja se povezuje sa terorističkom organizacijom Islamska država, ubijeno je više od 300 ljudi.

Novinska agencija Kjodo javlja kako je portaprol kancelarije predsjednika Filipina Ernesto Abela izjavio da je u sukobima koji traju već gotovo četiri sedmice ubijeno 257 militanata.

Abela je rekao kako su u sukobima poginula i 62 vojnika i dodao da su u toku akcije spašavanja zarobljenih civila.

Portparol vojske Restituto Padila kazao je kako su na izlaznim tačkama i obližnjim lukama pojačane mjere bezbjednosti kako bi se spriječio bijeg militanata sa tog područja.

Osim toga, navodi se kako su žena, za koju se sumnja da je sestra lidera organizacije Omara i Abdulaha Mautea i još dvije osobe sa njom tokom vikenda privedene u gradu Iloilo.

Ranije je saopšteno kako je smrtno stradalo i najmanje 29 civila, a desetine civila se vode kao nestale.

Radikalne grupe Maute i Abu Sajaf, poznate kao filipinski ogranci Islamske države, okupirale su grad Maravi 23. maja kada je filipinska vojska pokušala izvesti akciju hapšenja lidera pokreta Maute Isnilona Hapilona.

Predsjednik Filipina Rodrigo Duterte je potom proglasio opsadno stanje u Maraviju, gradu u južnoj pokrajini Mindanao, a od tada filipinska vojska vodi sukobe sa militantima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije