Svijet

U vazdušnim udarima SAD na džihadiste 1.600 ubijenih

U vazdušnim udarima SAD na džihadiste 1.600 ubijenih
U vazdušnim udarima SAD na džihadiste 1.600 ubijenih

DAMASK - U američkim vazdušnim udarima na položaje Islamske države u Siriji je, od njihovog početka prije pet mjeseci, dosad ubijeno više od 1.600 ljudi, uglavnom džihadista, saopštila je danas Sirijska opservatorija za ljudska prava.

U saopštenju Opservatorije, sa sjedištem u Londonu, navodi se da su gotovo svi ubijeni bili džihadisti Islamske države i sirijske filijale Al Kaide, Al-Nusra Fronta, ali je među poginulima i 62 civila, prenijela je agencija AFP.

Vazdušni udari na položaje džihadista u Siriji su pokrenuti 23. septembra, a rezultovali su smrću 1.465 pripadnika ISIL, od kojih većina nisu Sirijci, navela je Opservatorija.

Pored toga, ubijena su 73 borca Al-Nusra Fronta, kao i jedan pripadnik sirijske pobunjeničke grupe kojeg su džihadisti ISIL držali kao zarobljenika u svojoj de fakto prestonici Raki, na severu Sirije.

Zvanični Vašington je zajedno sa koalicijom arapskih zemalja prošle godine pokrenuo vazdušne udare na položaje ISIL u Siriji, proširivši tako već postojeću akciju protiv džihadista u Iraku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije