Svijet

UN: Nema razgovora o Siriji u naredne dvije ili tri sedmice

UN: Nema razgovora o Siriji u naredne dvije ili tri sedmice
UN: Nema razgovora o Siriji u naredne dvije ili tri sedmice

ŽENEVA- Stefan De Mistura, izaslanik Ujedinjenih nacija (UN) za Siriju, u četvrtak, uveče saopštio je da neće biti nove runde sirijskih mirovnih pregovora u Ženevi u periodu od najmanje dvije ili tri sedmice.

Nakon što je informisao Vijeće sigurnosti UN-a o trenutnoj situaciji u Siriji, Mistura je u saopštenju naveo da je "potrebno vidjeti napredak na terenu, posebno u odnosu na prekid neprijateljstava i humanitarni pristup“, prije nego što se odži nova runda pregovora.

Istakao je da je upoznao Vijeće sigurnosti sa svojom namjerom da se čim to bude moguće, ali sigurno ne u naredne dvije ili tri sedmice, počne sa novom rundom mirovnih razgovora.

Prema informacijama UN-a u Siriji je najmanje milion ljudi pod opsadom ili u teško pristupačnim mjestima, kojima je neophodna humanitarna pomoć.

"I dalje nije dovoljno urađeno za narod Daraya, kao i za narod Muaddamiyaha i al-Waera. To su zaista tri mjesta, gdje je situacija i dalje strašno kritična. Djeca su u tim mjestima pothranjena i počeće umirati ako ne budemo u mogućnosti da dođemo do njih“, rekao je nešto ranije u četvrtak Jan Egeland, savjetnik Misture.

Sirija je zaključana u začaranom građanskom ratu od početka 2011. godine, kada je režim Bašara Al-Asada ugušio prodemokratske proteste sa neočekivanom žestinom.

Od tada poginulo je više od 250.000 ljudi, a raseljeno ih je više od 10 miliona, prema podacima UN-a koje su prije dvije godine prestale da broje žrtve i raseljene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije